Nadšenci bruslení za současné situace na led nemůžou. Vyznavači sjezdového lyžování zatím vyčkávají

13. listopad 2020 09:22

Novopacký zimní stadion je uzavřený a prodělává. Vedle stojící lyžařský areál se chystá na zimní sezónu, jenže ta je zatím nejistá. Přesto je veškerá technika už  připravena a dokončují se revize dopravního zařízení, kontroly osvětlení a terénní úpravy. Pokud nebude možné lyžařskou sezonu rozjet, udělá se z celého střediska běžecký areál. 

Čtěte také

„Probíhala by tady výuka bruslení, odpoledne by byl normální program. O víkendech nával lidí, prostě už by se v tomto období normálně konalo veřejné bruslení," tak by to tu podle jednatele novopackého bruslařského klubu Bohumila Šmiky vypadalo za normální situace.

Teď tu není nikdo, stojíme uprostřed prázdného zimního stadionu. Světla jsou zhasnuta, led je rozpuštěn.
„V této době nemá cenu vynakládat jakékoliv finanční prostředky na udržování energeticky náročného zařízení, pokud nevíme, kdy budeme moci zahájit činnost alespoň tréninkovou."

Procházíme prázdnými šatnami, všechny věci jsou pryč.
„Museli jsme všechny šatny nechat vyklidit. Děti a hráči ledního hokeje si všichni museli vzít své věc domů, protože my nikde netopíme, tak aby jim to tam neplesnivělo."

Novopacký zimní stadion je uzavřený a prodělává. Vedle stojící lyžařský areál se chystá na zimní sezónu

Zatímco stadion je uzavřený, přípravy ve skiareálu na letošní začátek zimní sezóny stále jedou.

Pracovníci s křovinořezy upravují terén kolem běžeckých tratí, říká Martin Picejak. Práce prý mají před sebou ještě hodně.
„Planýrujeme to a připravujeme na zimu. Sekáme podrosty, aby to bylo kolem trasy upravené."

Čtěte také

Veškerá zasněžovací technika už je kopcích a jen co začne mrznout a bude vhodná vlhkost, začne se s výrobou umělého sněhu.
„My máme zasněžovací smíšený systém, což znamená nízkohlučné zasněžovací tyče a vrtulové kanony."

Pokud současná vládní omezení neumožní kvůli pandemii provoz lyžařských areálů, vše se tu bude dělat hlavně pro vyznavače běžeckého lyžování a pro děti.

„My to prostě vysněžíme a místo toho, kde jsou sjezdové tratě, tak protáhneme stopu a uděláme různé nové tratě," popisuje plány Bohumil Šmika, který se už kvůli současné situaci musel prozatím rozloučit s některými pracovníky.
„Museli jsme propustit všechny pracovníky na dohodu o provedení práce. Díky tomu, že nejsou na trvalý pracovní poměr, tak jsme mohli takto rychle reagovat."

Až opatření pominou, hned je prý povolá zpátky do práce.

Spustit audio

Související