Nádraží v Martinicích, játra vědí o všem, co sníme a letní koupaliště v Náchodě. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Zastavíme se v Krkonoších, ve stanici Martinice, kde si připadáte jako v dobách slavného českého filmu s Vlastou Burianem Přednosta stanice, protože to je nádherná dochovaná ukázka toho, jak to na naší železnici kdysi v minulosti vypadalo.

A aby to zůstalo stále krásné i pro příští generace, o to se stará Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších, který založil Petr Pěnička. „V roce 2016 byla stanice zapsána mezi kulturní památky. Je tam dochované elektromechanické staniční zabezpečení železničního provozu."

Čtěte také

V naší radioporadně se dozvíte, jaké životní funkce nám játra zajišťují, jak poznáme, že s našimi játry není něco v pořádku, jaká onemocnění je mohou postihnout, jak se jim dá předejít nebo případně jak je potom léčit.

Gastroenterolog a hepatolog MUDr. Štěpán Šembera z Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: rady a tipy, jak si udržet játra v co nejlepší kondici. „U nemocných pacientů s poruchou jater, kdy nedochází k dokonalému očištění krve, může docházet k poškození fungování mozku.“

Čtěte také

V Náchodě stále ještě neskončily přípravy letního koupaliště na novou sezónu. Areál byl loni kvůli nevyhovujícímu stavu mimo provoz, nově v něm stavbaři vybudovali dětský bazén za víc než 10 milionů korun. Předběžně je termín otevření naplánovaný na 11. června, ještě se ale může změnit.

Blíží se otevření letního koupaliště v Náchodě, ale dělníci mají v areálu ještě spoustu práce. S ředitelkou Sportovních zařízení města Náchoda Kateřinou Kramlovou stojíme u velkého bazénu, ten je momentálně prázdný. Bazén se rekonstruuje, opravujeme na něm stěny a budeme je znovu natírat. Je potřeba to dělat takto těsně před otevřením, aby nám voda zůstala čistá.“

autor: baj
Spustit audio

Související