Naděje pro pacienty s rakovinou? V pražských Holešovicích možná právě vzniká přelomový lék

19. červen 2021

V prestižním výzkumu britského časopisu The Economist ohledně připravenosti zemí na boj s rakovinou se Česko umístilo na 8. místo z 29. Do žebříčku bylo zahrnuto vůbec poprvé, jeho zapojení iniciovala biotechnologická společnost SOTIO ze skupiny PPF. Její experti se dlouhodobě snaží objevit účinné léky proti nádorovým onemocněním. Nejnověji připravují klinické testování přípravku BOXR. Věří, že by mohl být účinný proti některým dosud těžce léčitelným pevným nádorům.

Mám tu uskladněné vzorky, které byly odebrány v průběhu výroby,“ ukazuje kontrolorka kvality Kateřina Kročilová, když v jedné z laboratoří ověřuje už hotový přípravek. „Sledujeme tu expresi genu GPC-3, který je silně exprimován na nádorových buňkách.“

Podobně sleduje i BOXR. Vyvíjený lék je zaměřený na buňky imunitního systému. Experti vycházejí z toho, že lidská imunita si dokáže s nádorovou buňkou poradit. Někdy to ale nezvládne, a proto začne nádor vznikat a růst. Tímto produktem dokážeme nastartovat imunitní systém, tak aby byl schopen odhalit nádorové buňky i pevných nádorů, což se do této chvíle nedařilo.“ Podobný princip se v několika klinických studiích osvědčil u nádorových onemocnění krve.

Přípravky se skladují zamrazené v tekutém dusíku

Velká naděje

Zdejší odborníci věří, že jim tady v pražských Holešovicích pod rukama vzniká něco přelomového. „Je to velká naděje pro pacienty s nádorovými onemocněními. Je to zajímavá zkušenost, být u takto velkého projektu od zrodu až po klinické studie,“ dodává Kateřina Kročilová.

Vše je založené na genetické úpravě buněk jednotlivých pacientů, konkrétně jejich T-lymfocytů, tedy druhu bílých krvinek. Má se z nich stát silná zbraň imunitního systému s jasným úkolem: ničit nádor.

V ideálním případě by mělo jít o podání takového generalizovaného léku preventivně – aby byl imunitní systém připraven na budoucí srážku s nádorovými buňkami. U buněčných terapií platí, že čím dříve lék podáte, tím větší má účinnost,“ vysvětluje šéf výroby biotechnologické společnosti SOTIO Luděk Sojka.

A na jaké typy rakoviny se lék BOXR v tuto chvíli zaměřuje? „Mezi taková onemocnění patří například karcinom jater nebo takzvaný dlaždicový nádor plic.“

Jakub Kyznar

Čistota především

Aby veškeré úsilí nepřišlo vniveč, musí takový lék vznikat v naprosto sterilním prostředí. I proto jsou tady v SOTIU třetí největší laboratoře v Evropě čistoty A. Lidé i všechny předměty do nich musí například přes speciální propusti. Uvnitř nemůžete ani psát na papír, aby do vzduchu neunikly žádné špinavé částice.

Na absolutní čistotu pravidelně dohlíží mikrobiolog Jakub Kyznar. „V áčkovém prostředí se nepřipouští žádný nález, finální produkt musí být sterilní, aby koncový pacient nebyl ohrožen,“ zdůrazňuje.

Luděk Sojka

Klinické studie už za pár měsíců

Do látky, která by jednou mohla pomoci pacientům například s nádory na játrech, zatím společnost SOTIO investovala zhruba čtvrt miliardy korun. Cesta léku na trh je sice ještě hodně dlouhá, šéf výroby Luděk Sojka ale říká, že první fáze klinických testů by mohla začít už na konci letošního roku.

„Proces schválení studie má svá pravidla, která se v Americe a v Evropě liší. Na přelomu roku už bychom měli vyrobit první léky pro pacienty v Americe, zjara by se pak mohly přidat některé země v Evropě,“ popisuje. V první fázi klinických testů si léky vyzkouší několik desítek pacientů. K širokému okruhu pacientů by se lék mohl dostat nejdřív za čtyři roky, pravděpodobně ale ještě později.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související