Naděje na rozšíření královédvorské hroší rodiny. Co víc si můžeme přát!

27. říjen 2018 13:32

Dnešní zastávku v Safari Parku Dvůr Králové věnujeme hrochům obojživelným. Tři tato majestátná zvířata Afriky mají dohromady 108 zubů a přesto se jejich přesun ze safari do zimoviště obešel bez problémů.

Navíc to bylo stěhování spojené s nadějí na rozšíření královédvorské hroší rodiny. Co víc si můžeme přát!

Dobrou zprávu o Mickovi, Hule a Moně přinášejí zoolog Jiří Hrubý a reportérka Dana Voňková.

Hrošice Hula a Mona se ve Dvoře Králové seznamují s novým partnerem. Mike přijel ze Stuttgartu

Hrošice v ZOO Dvůr Králové se seznamují s novým partnerem. Přijel za nimi ze Stuttgartu

Ke dvěma dvorským hrošicím přibyl v úterý 17. října nový samec. Mike do Dvora Králové dorazil ve večerních hodinách ze stuttgartské Zoo Wilhelma. Se samicemi Hulou a Monou se bude postupně seznamovat v krytém zimovišti a s jeho přivykáním na nové prostředí pomůže v prvních dnech ošetřovatel přímo ze Stuttgartu.

Pokud vše dobře dopadne, největší radost budou mít děti, protože těm asi chyběli v minulých letech hroši nejvíce.

Hroch je nejtěžším žijícím druhem sudokopytníka a třetím nejtěžším suchozemským živočichem. Dospělý samec měří až 360 cm, dosahuje výšky v kohoutku 165 cm a jeho váha může být i tři tuny, samice jsou zpravidla až o třetinu menší.

Uši, oči a nozdry má hroch stejně jako například krokodýl v jedné rovině a při pobytu ve vodě tak můžeme z ponořeného zvířete vidět právě jen tuto malou část. Má silné a zavalité tělo a dospělí samci mají velmi mohutnou šíji.

Hroši v Safari Parku Dvůr Králové se vyhřívají na pláži před zimou. Na tu se stěhují do vyhřátého pavilonu

Kůže je bez srsti a holá, několik štětin má pouze na uších a ocase. Pod kůží mají hroši silnou tukovou vrstvu, která chrání před zraněními v soubojích, ale také pomáhá lépe udržovat teplotu těla.

Hrošík není malý hroch. Nepleťte si je!

Kolekci chovaných zvířat rozšířila v těchto dnech královédvorská ZOO o nového hrošíka. Správně se jmenuje hrošík liberijský a ve volné přírodě byste se s ním setkali v západní Africe

Kolekci chovaných zvířat rozšířila v těchto dnech královédvorská ZOO o nového hrošíka. Správně se jmenuje hrošík liberijský a ve volné přírodě byste se s ním setkali v západní Africe.

Zajímavé jsou jeho zuby. Řezáky ve spodní čelisti jsou kolíkovité a míří šikmo dopředu, špičáky jsou přeměněny v kly, zejména u samců dosahují úctyhodných rozměrů.Celkově mohou měřit až 70 cm. Slouží především jako zbraň ve vzájemných soubojích. Zatímco špičáky a řezáky hrochům rostou po celý život, stoličky se postupně vyměňují, obdobně jako u slonů.

Hroší kůže je navzdory své tloušťce velmi citlivá a v suchu snadno popraská. Rčení o hroší kůži jako symbolu necitelnosti nemá reálný základ. Kůže je prostoupena potními a mazovými žlázami, které vylučují olejnatý sekret. Ten hrocha na souši chrání před slunečním zářením, ve vodě zase snižuje odpor těla, což mu pomáhá při plavání.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související