Naděje má jméno Texas. Muzeum vystěhovalectví v Lichnově přibližuje osudy lidí, kteří odešli za moře

19. únor 2019
Česko – země neznámá

Valašska odcházeli v minulosti lidé za vidinou lepšího života za moře. A lichnovskému muzeu se podařilo shromáždit množství informací o osudech rodin tehdejších emigrantů. Díky tomu se tam čas od času objeví jejich potomci, kteří přijíždějí z Ameriky pátrat po svých kořenech.

Prodali chalupu, pole, tkalcovský stav a vydali se na dlouhou cestu za novým životem na americký kontinent. A to především v druhé polovině 19. století, kdy se stěhovali pryč lidé z Lichnova, Frenštátu pod Radhoštěm, Kozlovic, Tiché, ale i dalších obcí Lašska a Valašska.

Hlavním důvodem byly bídné životní podmínky obyvatel podhorských vesnic, které se příliš nezlepšily ani po revolučních změnách v půlce 19. století. Chudobná políčka nebyla schopna uživit početné rodiny původně tkalců, ševců a jiných řemeslníků, kteří v důsledku nastupující průmyslové výroby přicházeli o důležitý zdroj své obživy.

Mnohdy ze zoufalství, ale s vidinou lepšího života pro sebe i pro budoucnost svých dětí opouštěly stovky obyvatel své domovy a vydávaly se za oceán. Plavba plachetnicí za často obtížných podmínek trvala i tři měsíce. Pod dojmem jejich zpráv o životě ve svobodné zemi následovaly tyto vystěhovalce další tisíce příbuzných a známých. Jen usilovnou prací a vytrvalostí se jim podařilo na americkém kontinentě vybudovat nový domov. Písemná korespondence zůstala jediným pojítkem se starou vlastí, s příbuznými a přáteli, které už nikdy neměli spatřit.

Politický vývoj v Evropě v první polovině 20. století vedl ke dvěma světovým válkám. Ty narušily existující spojení našich emigrantů s jejich rodnou zemí. Rozdělení světa „železnou oponou“ po 2. světové válce pak znamenalo zpřetrhání veškerých kontaktů.

Poslední desetiletí a znovuotevřené hranice v řadě potomků českých emigrantů v Americe vzbudily touhu po tom, hledat vlastní kořeny a poznat historii rodu. Muzeum vystěhovalectví v Lichnově se stálou expozicí „Naděje má jméno Texas“ pomohlo za dobu své více než dvacetileté existence spoustě z nich navázat kontakty se vzdálenými příbuznými ve „staré vlasti“. Muzeum znají i členové krajanských spolků v Americe, a to zejména v Texasu. Někteří přijíždějí i osobně a navštěvují místa, ze kterých pocházeli jejich předci. Pátrají po domech, hrobech i příbězích.

Muzeu vystěhovalectví v Lichnově se podařilo shromáždit množství informací, historických písemností, rodinných kronik, fotografií i předmětů. Nachází se uprostřed obce v budově tak zvaného Špitálu poblíž kostela, kde je vedle expozice o vystěhovalectví k vidění také expozice věnovaná historii obce spojené především s tradicí fojtů a s tkalcovstvím.

autor: čan
Spustit audio