Nadávky, výhrůžky i fyzické útoky. Tak to často vypadá na úřadech práce

20. prosinec 2017 10:33

Útoků na zaměstnance úřadů práce neubývá. Letos jich zatím podle statistik bylo po celé republice víc než pět stovek. Na jednotlivých pobočkách se sice kvůli tomu stále vylepšují bezpečnostní opatření, přesto někteří zaměstnanci raději hledají jinou práci. 

V Královéhradeckém kraji je situace nejhorší v Úpici, kde už některé případy museli řešit i policisté. 

„Někteří klienti častují zaměstnance úřadů práce výrazy, které se dají jen velmi zřídka publikovat. Výjimkou nejsou výhružky zbitím, fyzickou likvidací, nebo nařčení z rasismu a šikany. Situace bývá občas tak vyhrocená, že už bylo nutné několikrát podat i trestní oznámení," říká mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce Kateřina Beránková.

Útokům se nedaří zabránit ani celou řadou bezpečnostních opatření, jako jsou kamery, přepážková skla, navzájem propojené místnosti, a nebo SOS tlačítka pro přivolání ostrahy. Někteří zaměstnanci Úřadu práce prošli i školením policistů, jak se chovat při útoku ozbrojeného útočníka.

„Největší problémy jsou na pracovištích hmotné nouze, kde pracují především ženy. Výsledkem je mnohdy zbytečný odchod kvalifikovaných zaměstnanců, kteří už nechtějí, nebo nemohou snášet trvalé napětí a stres na pracovišti," doplňuje Kateřina Beránková.

Sociální dávky. Ilustrační foto.

V Královéhradeckém kraji eviduje Úřad práce od začátku roku tři desítky incidentů, patří mezi ně například rozkopnutí dveří, a nebo shození počítačového monitoru ze stolu. Nejhorší situace je v Úpici, kde některé případy z poslední doby řešila i policie.

„Případy jsme postoupili k dalšímu opatření ke správnímu orgánu v Úpici. Na vzniklé problémy jsme zareagovali tím, že jsme zvýšili celodenní kontrolní činnost v oblasti zmíněného úřadu. A to zejména v době vyplácení hmotných dávek," dodává mluvčí trutnovské policie Šárka Pižlová.

I v Úpici se snaží své zaměstnance co nejvíce ochránit, nainstalovali kamery, spustili vyvolávací systém a na pořádek dohlíží dva asistenti prevence kriminality. Ani tak útoků neubývá, nejvíc jich podle samotných zaměstnanců přijde v lednu.

Spustit audio

Související