Naďa Urbánková si nestěžuje na osud

20. červenec 2010

Známá zpěvačka snila o spokojeném životě, naplněném láskou a rodinným štěstím. Místo toho dnes žije sama, splácí dluhy svého bývalého manžela a nedávno bojovala s rakovinou. Přesto si Naďa Urbánková nestěžuje a vyznává teorii, že když vám život z jedné strany něco vezme, na druhé straně to vynahradí. Jak řekla v dnešním (úterním) Setkání Hosta do domu (po 11.00 hodině), opět se cítí fit a těší se z nové role v muzikálu Hello, Dolly, kterou uvádí Švandovo divadlo v Praze (např. i dnes).






"Ernestina Zámožná, kterou hraju, je lehce omšelá lehká děva, která se na jevišti předvádí se vším všudy. Role je plná legrace a nadsázky, kterou miluji," řekla nám zpěvačka a herečka, která si také zahrála v několika filmech (např. ve snímcích Ostře sledované vlaky, Na samotě u lesa, Skřivánci na niti, Penzion pro svobodné pány, Kdyby tisíc klarinetů či Sedm žen Alfonse Karáska.) V rozhovoru s Vladimírem Krocem tak došlo na "veselé historky z natáčení" a vyslechli jsme příběh, jako vystřižený z Chaplinových filmů, jak na sebe Naďa Urbánková při obědě s režisérem Jiřím Krejčíkem, kterého kritizovala za umazanou kravatu, převrhla celý stolek s jídlem.

Naďa Urbánková je "člověkem, který potřebuje vědět, o čem zpívá". Ráda proto vzpomíná na setkání s J. Grossmannem. Ten pro ní mj. napsal text k hitu "Závidím", který má zpěvačka ve svém repertoáru dodnes. Na všech svých koncertech jí musí obecenstvu zazpívat. "Mám tu píseň ráda, protože je výpovědí Jirky Grossmanna. Text napsal v době, kdy se dozvěděl, že je nevyléčitelně nemocný." Podobnou situaci si zažila ona sama v r. 2009, kdy jí lékaři diagnostikovali rakovinu prsu. "Zvláštní bylo, že jsem nebyla v šoku, ale začala jsem uvažovat racionálně. Moje první otázka byla, kolik mi zbývá času." Život si vlastně zachránila sama tím, že si k 70. narozeninám dala "zdravotní generálku". Při ní se dozvěděla, že trpí zákeřnou nemocí. Prošla operací a následnou chemoterapií. Dnes už je ale všechno zlé pryč a v těle má "přehršle energie a v hlavě spousty plánů". Chystá se s kapelou Bokamora na Portu, na vystoupení v Ústí nad Labem, má před sebou koncerty na Moravě a na Slovensku….. "Je toho hodně," říká spokojeně.

Její život byl plný profesionálních vzletů a životních pádů. Příčinou partnerských neúspěchů bylo prý to, že se do vztahů vrhala po hlavě. "Pro slušný chlapy jsem byla nedostižný ideál. Proto si troufli ti drzí, kteří si řekli, že by z toho něco mohlo být. V minulém životě jsem musela být hrozná mrcha. Teď to splácím," uzavřela na konto svých zkrachovalých vztahů.

Jestli se chcete dozvědět něco více o setkání Nadi Urbánkové s Jiřím Voskovcem v New Yorku a o jejích názorech na dnešní konzumní svět, poslechněte si celý rozhovor.



Nestihli jste pondělní (19.7.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si v článku Jana Profouse: Množství zásahů hasičů často závisí na aktuálním počasí ...

autor: eh
Spustit audio