Náchodští školáci na výzvu Českého rozhlasu darovali boty dětem v Africe

27. červen 2013

Díky Základní škole Komenského v Náchodě budou mít stovky dětí v africkém státě Malawi možnost chodit do školy obuté. Náchodští školáci totiž na výzvu Českého rozhlasu Hradec Králové uspořádali sbírku bot a při slavnostním loučení se školním rokem předali 232 párů kolegyni Janě Házové.

Děti náchodské školy každoročně šijí panenky pro Unicef a tentokrát sbírkou bot podpořili další z humanitárních organizací, International Humanity. Dárek pro africké děti donesly stovky školáků.

„Já jsem si ty boty vyzkoušela a přišli jsme na to, že mi nebyly, tak je mamka dala na tu sbírku,“ říká školačka Kristýna, zatímco další žák náchodské školy Lukáš popisuje výběr jeho bot do sbírky:

„Vybírali jsme to s mamkou tak, že je tam teplo v Africe, takže asi vezmeme nějaké boty, které jsou otevřené.Takže jsme vzali žabky, které mně nebyly.“

Většinou šlo o zachovalé používané boty, někteří rodiče ale koupili pro neznámé africké školáky i úplně nové. Podobné akce podle učitelky Dáši Hemelíkové pomáhají českým dětem uvědomit si, v jakých podmínkách spousta jejich vrstevníků žije:

„Při výuce na to hodně narážíme a teď zase byly vhodná příležitost o tom promluvit. Děti o tom i dost vědí, a tak výchovně to využíváme. Třeba když obědvají a vrací jídlo, tak se znovu vracíme k tomu, že jinde na světě jsou na tom děti podstatně hůř.“

Boty určené africkým školákům převzala od ředitele náchodské školy Ladislava Dománě redaktorka Českého rozhlasu Jana Házová a následně je předá zástupcům International Humanity.

V této organizaci působí čeští lékaři, kteří na vlastní náklady v době své dovolené pomáhají nejchudším obyvatelům naší planety. Do Afriky ovšem kromě svých odborných znalostí příště povezou i velkou zásilku bot.

autoři: PLE , dab
Spustit audio