Náchodští policisté se při kontrole nákladních aut zaměřují na povolené zatížení

14. červen 2013

Náchodští policisté se v těchto dnech zaměřují na kontroly kamionů a ostatních nákladních vozidel. Kromě technického stavu a dalších náležitostí kontrolují hlavně to, jestli nejsou auta přetížená.

„Dobrý den, pane řidiči, policie - silniční kontrola. Předložte mi doklady, potřebné pro provoz a řízení motorových vozidel na pozemních komunikacích," zdraví v okolí Broumova policista řidiče.

Je 10 hodin dopoledne a policisté zastavují ke kontrole další nákladní auto s nákladem štěrku. Řidiče informují o tom, že bude u něj provedeno nízkorychlostní vážení vozidla.

Postup vážení je jednoduchý: stačí, aby nákladní auto pomalu přejelo po speciálních rohožích napojených na počítač.

„Policista nám zastaví auto. Máme tu připravené mobilní váhy, na které auto pomalu najede každou nápravou. Zastaví na váze, která je samozřejmě napojená na počítač. V softwaru vidíme hodnoty jednotlivých náprav i celkovou hodnotu hmotnosti," vysvětluje Alena Filipová z Centra služeb pro silniční dopravu.

Policisté tedy okamžitě zjistí zatížení jak celého auta, tak i jednotlivých náprav. Případné překročení limitu zatížení můžou jako přestupek hned řešit. Podle Evy Prachařové se pokuty pohybují v řádu desetitisíců korun a řidič navíc přijde o tři body.

„Řidič musí zaplatit pokutu, a to podle toho, jak moc je auto přetížené," dodává Eva Prachařová.

Policisté namátkově kontrolují nákladní auta po celém Královéhradeckém kraji. Mobilní váhy ale využívají v případě potřeby i v jiných krajích.

autoři: Marína Dvořáková , Bohuslav Štěpánek
Spustit audio