Náchodští medvědi mají svou zastávku nedaleko nádraží. Můžete se z ní vydat objevovat město

5. listopad 2017

Za účasti vedení města Náchoda, autora soch, zhotovitele zázemí a dětí z náchodských mateřských škol Alšova a Březinova, byly slavnostně odhaleny dřevěné sochy náchodských medvědů Ludvíka a Dáši.

Vážený návštěvníku, zvědavý milý člověče, vítáme Tě na "medvědí zastávce"!

Říkáš si, kde jsme se tady uprostřed toho všeho ruchu vzali? A vidíš, bývaly časy, kdy jsme tady v hustých lesích byli pány my. Mlsali jsme med včel, na lesní mýtině se vyhřívali na slunci, žízeň hasili v řece Metuji. A když si náhodou přišel do našeho revíru Ty, kroutili jsme nevěřícně hlavou, kde ses tady, odvážný člověče, v těch nekonečných hvozdech vzal.

A byl jsi srdnatý, byli jste odvážní vy lidé. Náš svět nemohl soupeřit s tím vaším. Jste silnější, chytřejší, než my. I když nás samozřejmě těší, že se v lidském světě stále říká: Máš sílu jako medvěd!

Čtěte také

Co je ale síla bez chytrosti? Jen proud vody bez pevného koryta. V Náchodě nejsou pány medvědi, ale lidé. Ale všechno, co zde kdysi bylo, je stále součástí historie konkrétního místa.

V místě, kde nyní stojíš, se možná otiskly skutečné medvědí tlapy, snad i rachotily karavany římských kupců putujících na sever pro vzácný jantar. O kameny zde zvonily podkovy na kopytech koní středověkých rytířů. Rachotily pásy tanků ve válce. I do malé hrstičky země se umí vsáknout celý svět a uplynulý čas.

Náchodští medvědi mají svou zastávku nedaleko nádraží.

Přítomný okamžik je jen prchavým mostem mezi minulostí a přítomností. To ti chceme, zvědavý milý člověče, návštěvníku "medvědí zastávky" připomenout.

Jsme tady, dva všeteční medvědi a rádi se díváme na lidský svět. Na jeho proměny, úspěchy i nezdary. Radujeme se s vámi ve štěstí, sdílíme váš smutek. Nepřestalo nás bavit vás pozorovat, i když už místo na koních jezdíte v těch plechových hlučných povozech.

Jsme moc rádi, že nám konšelé v Náchodě nechali udělat vlastní zastávku blízko vlakového i autobusového nádraží. To víte, lepší než šlapat po vašem světě po vlastních tlapách, je svézt se moderním autobusem či pohodlným vlakem.

A jak už jsme přiznali, jsme medvědi zvědaví. A v Náchodě je toho hodně zajímavého. Třeba naši dva kamarádi medvědi Ludvík a Dáša, co obývají příkop náchodského zámku, jehož stavbu vidíš na obzoru. Nebo se zkus vydat na náchodské centrální náměstí, kde můžeš posedět v pěkném parku. Mají tu i zvonkohru, stavby historické i moderní.

Odtud, z naší "medvědí zastávky", se můžeš vydat objevovat město Náchod. Můžeš tady i zavzpomínat na návštěvu Náchoda, pokud Ti za chvíli jede autobus či vlak.

Jestli jsi domácí a Náchod je Tvým domovem, zkus se podívat na stará známá místa novým pohledem. A když se u toho všeho putování, milý člověče, unavíš, vzpomeň si, že ve vašem světě se pořád říká: Máš sílu jako medvěd!

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , Nina Adlof
Spustit audio