Náchodský zámek se připravuje na letošní turistickou sezónu. Interiérům vládnou hlavně uklízečky

25. březen 2022 07:49

Na zámcích v našem kraji finišuje příprava na letošní turistickou sezonu. Řada památek chystá novinky, dokončit zbývá před samotným otevřením už jen pár detailů. Pracuje se například i na náchodském zámku. Pojďte s námi nakouknout za jeho zatím zavřené dveře.  

Čtěte také

Teď právě potkáváme paní uklízečku Alenu Novotnou, která drží v ruce kbelík s voňavým saponátem. „Jdu až na konec prohlídkové trasy, kde začnu stírat podlahy. Koberce už jsou vyluxované, takže teď budu stírat parkety a další dřevěné podlahy, které tady ještě jsou.“

Kolik pokojů musí celkem vytřít? „Celou expozici, plus chodby a schodiště a další místa.

To musí být práce na několik dní. „To určitě. Není to rozhodně práce na hodinu ani na dvě. A když to chce člověk udělat pořádně, tak tomu prostě čas musí věnovat.

Čtěte také

Paní uklízečku jsme potkali uvnitř zámku na první prohlídkové trase. Z jednoho pokoje do druhého přecházíme s kastelánkou Ivou Bártovou.

Čistota je tady doslova cítit ve vzduchu. „Co se týče generálního úklidu, tak většina prací je už hotová. Čistili jsme například lustry, což znamená jak různé lucerny, tak takzvané holandské lustry například renesančního typu. Myslím si, že nejhorší práce byla s ověskovacími lustry, kdy to představuje vyleštit každý jejich maličký komponent.

Jdeme se podívat dál a budeme mít v uvozovkách naběhaných 100 jarních kilometrů po náchodském zámku. Protože máme ještě jeden cíl. „Kromě prvního prohlídkového okruhu, který nějakým způsobem zvelebujeme, budeme upravovat i druhý návštěvnický okruh.

Čtěte také

Přicházíme za kolegou Petrem Ťažkým, která má na starosti v depozitáři další přípravu. „Přesně tak, kolega je tady v pilné práci. Chystá právě nové zajímavosti na druhý návštěvnický okruh, který je zaměřen na rodinu Schaumburg-Lippe.

Je tady misky se špendlíky, různé desky a tabule. Na čem se zde pracuje? „Díváme se na řád württemberské koruny, který musíme očistit, narovnat stuhu na níž je řád umístěný a současně ho našpendlit, aby na výstavní desce držel.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Náchodský zámek, stejně jako ostatní památky, se pro návštěvníky letos otevře o prvním dubnovém víkendu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související