Náchodský azylový dům pro matky s dětmi je plný. Přibývá žen, které nezvládají současné zdražování

20. červenec 2022 08:48

V Náchodě v poslední době přibylo žen, které hledají pomoc v azylovém domě. Důvodem je to, že si po zdražení energií a jídla nemohou dovolit dosavadní bydlení. Kapacita domova pro matky s dětmi je dvaasedmdesát míst a momentálně je úplně plný. 

„Zdražování nájmu i plynu. Prostě jsem si musela půjčit a potom ještě přišly velké doplatky za elektřinu,“ říká Nikola, která má tři děti, nejmladší dceři jsou tři roky.

Čtěte také

Ještě před pár týdny bydleli všichni v podnájmu ve třicet kilometrů vzdáleném Broumově, pomoc pracovníků Charity museli vyhledat kvůli pětadvacetitisícovému nedoplatku za energie. „A přišla jsem i o mateřskou a neměla jsem nárok na žádné příjmy z pracáku.

Podobné příběhy tady slýchají často, podle sociální pracovnice Evy Hetfleišové ale přibývá prvožadatelek, tedy žen, které pomoc Charity vyhledají poprvé. Jedna odešla před pár minutami, i ona má problém s doplacením energií, hrozí jí výpověď z nájmu. „Přišla jí záloha na elektřinu, která se velice zvedla. A to už ona maminka prostě finančně nepokryje.

„Dostala se do kritické finanční situace. Je to maminka, která je na první pohled schopná, děti jsou v pořádku a čistotné, ale zkrátka už tu situaci finančně neutáhne, dodává Eva Hetfleišová.

Čtěte také

Žena má teď vyplněnou žádost, kterou pracovníci Charity ještě prověří. I když ji teď schválí, momentálně v azylovém domě místo není. Volný je pouze byt, ten právě prochází rekonstrukcí.

„Jakmile se teď během jednoho týdne zrekonstruuje, podaří se nám tam doplnit všechny věci a smontovat nábytek, tak tam hned přesuneme maminku, která je v pořadníku, říká vedoucí náchodského azylového domu Ivana Pašťálková. Situace je podle ní mimořádná.

Její kolegyně z azylových domů v Trutnově a Hradci Králové předpokládají, že žádosti o pomoc přibydou v dalších měsících. Ze zkušeností totiž ví, že řada lidí začíná svoji složitou životní situaci řešit na poslední chvíli, tedy třeba až v momentě, kdy o bydlení kvůli dluhům skutečně přijdou.

Spustit audio

Související