Náchodská radnice a Královéhradecký kraj jednají o přesunutí depozitáře Muzea Náchodska

4. září 2019 09:31

Stěhování depozitáře Muzea Náchodska chce čas, do konce roku to určitě nebude. Právě na tom se po společném jednání shodli zástupci města Náchod a Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Podrobnosti budou ladit na dalších schůzkách. Už teď je tak jisté, že správní budovou muzea zůstane minimálně ještě letos dům na náchodském náměstí.

Budovu s číslem popisným jedna, přímo na náchodském náměstí, má muzeum od města v dlouhodobém pronájmu. Uvnitř je zázemí nejen pro zhruba dvě desítky pracovníků muzea, ale také asi padesát tisíc historických předmětů.

Radnice ji ale chce využít jako nové zázemí pro část svých úředníků a vyzvala proto vedení muzea k jednání o ukončení nájemní smlouvy.

Čtěte také

"Pokud k přesunu muzea dojde bude zapotřebí dostatečný čas na stěhování depozitářů tak, aby muzeum mohlo dostát svým zákonným závazkům péče o sbírky," říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši, která má na Krajském úřadu Královehradeckého kraje na starosti školství, kulturu a sport.

Jasno podle ní bude během několika týdnů.
"V průběhu měsíce září budeme pokračovat v jednání o budoucích možnostech."

Jednou z nich je to, že se depozitář přesune na okraj města Náchod. Starosta města Jan Birke z ČSSD nabízí vilu nedaleko železniční zastávky v místní části Běloves.
"Je to historická budova, krásná dvoupodlažní vila, která je v majetku města. Celá je zařízená na byty a je v tuto chvíli poloprázdná, v současnosti je tam jeden nebo dva nájemníci. Těm bychom samozřejmě udělali návrh, že je přemístíme blíž do centra města. A tato budova by byla k dispozici."

Broučkův dům na náchodském náměstí, kde sídlí muzeum, čeká rozsáhlá obnova

Původně město chtělo mít svoji nemovitost na náchodském náměstí volnou do konce letošního roku, teď starosta Birke plánuje přesun v polovině toho příštího.
"Čím dříve, tím lépe. To znamená, že návrh je, že by se celá věc mohla vyřešit řekněme do června. Ale tak, abychom si jeden druhému nevyhrožovali. Abychom měli dostatek času nejen na majetkoprávní převod, ale i na reinvestice. Aby depozity šly do čistého a suchého prostředí."

Sixtus Bolom-Kotari. Jméno jako z dobrodružného románu má ředitel Muzea Náchodska

Sixtus Bolom-Kotari ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak ke svému exotickému jménu doktor filozofie, který se specializuje na církevní historii a péči o kulturní dědictví, přišel? „Mí předkové přišli ze Skandinávie, snad z pomezí Švédska a Finska. Původní příjmení časem upadlo v zapomnění a můj otec, akademický malíř a sochař, se ho rozhodl obnovit," vysvětluje Bolom-Kotari, který naposledy působil jako vedoucí výzkumného týmu projektu zaměřeného na česko-slovenské a česko-maďarské vztahy.

S takovým postupem ale musí Muzeum Náchodska, respektive jeho zřizovatel, tedy Královehradecký kraj souhlasit. Obě strany čeká nejen jednání o termínu, ale také o vyrovnání za úpravy, které v budově města muzeum provedlo.

"Tam je nějaký rámec zhruba 4 až 5 milionů korun. Tak to může být možná potom nějaký zápočet. Zkrátka najdeme model, který by nějakým způsobem umožnil depozity přemístit do ideálního prostředí. Vycházíme z toho, že jde o naše dědictví, které je potřeba chránit," dodává Jan Birke.

Podle něj se do uvolněné budovy na náměstí následně přesunou například úředníci odboru školství, lázeňství nebo kultury.

Spustit audio

Související