Náchodská policie zadržela gang, který vykrádal byty a domy v celém Česku

1. prosinec 2014

Organizovanou skupinu čtyř pachatelů, kteří se specializovali na vykrádání domů, se podařilo zadržet náchodským kriminalistům. Pachatelé mají na svědomí kolem 40 bytů a rodinných domů, ve kterých způsobili škodu za víc než jeden milion korun.

Čtveřice do domů vnikala násilím, rozlamovali zámky vstupních dveří. Uvnitř pak brali vše, co našli a co mělo v jejich očích nějakou cenu. Kromě peněz kradli například šperky a elektroniku včetně mobilních telefonů.

„Policisté je viní z toho, že se po dobu několika měsíců, minimálně od začátku roku 2013, po rozlomení vložky zámku vloupávali do obydlí, odkud odcizovali šperky, finanční hotovost, elektroniku a také mobilní telefony. Skupinka pobývala střídavě v Česku a také na Slovensku,“ informovala Eva Prachařová z náchodské policie.

Pachateli jsou dva muži a dvě ženy ve věku mezi zhruba 25 a 55 lety, všichni cizinci ze Slovenska, kteří již mají kriminální minulost. Navíc mezi nimi jsou příbuzenské poměry, má jít o otce se synem a jejich partnerky. Skupinka pobývala střídavě v Česku a také na Slovensku.

Dva z nich už byli za majetkovou činnost potrestaní, dva byli dokonce hledaní na území Slovenska, také za majetkovou trestnou činnost. K zadržení museli vyšetřovatelé přivolat zásahovou jednotku, pozatýkali je pak na Chrudimsku.

„Mohu říci, že jejich vypátrání nebylo snadné, protože se vloupání dopouštěli prakticky náhodně a na celém území republiky. Na Náchodsku vyšetřujeme deset případů, další případy jsou z Chrudimska, Svitavska, Hradecka a jiných regionů. Na dvě osoby byl podán návrh na vzetí do vazby, ostatní budou vyšetřovány na svobodě.“

Víc než čtyři desítky vloupání pachatelům policisté už prokázali, další prověřují. Jejich počet se tedy může ještě zvýšit, stejně jako celková způsobená škoda. Všem čtyřem podezřelým hrozí až osmileté tresty vězení.

autor: par
Spustit audio