Na ZŠ Železnická v Jičíně se objevila žloutenka typu A. Desítky dětí i dospělých byly proočkovány

1. listopad 2019 12:22

Na základní škole Železnická v Jičíně se objevila žloutenka typu A. Hygienici její výskyt potvrdili u dítěte, které bydlí v Turnově, kde je už několik týdnů epidemie této nemoci. Pracovníci hygienické stanice otestovali desítky lidí, kteří s nakaženým přišli do styku. 20 dětí a 10 dospělých nemělo na žloutenku protilátky. Dostali proto očkování.

„Třídní učitelka žáka identifikovala, hned jsme kontaktovali krajskou hygienickou stanici a učinili jsme prvotní preventivní opatření," popisuje ředitelka školy Blanka Kalátová - Lysá a dodává, že do školy hned přišel pracovník protiepidemického oddělení, který děti i učitele děti poučil, jak se mají chovat.

Čtěte také

Zároveň byli vytipováni lidé, kteří se s nakaženým dítětem dostali do styku.

„Byly otestovány ony rizikové kontakty a kdo neměl protilátky, tak byl proočkován," říká mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

A dodává, že oočkováno bylo celkem 20 dětí a 10 dospělých.
„Na průkaz onemocnění je ještě příliš brzy. Tam je důležité proočkovat do zhruba 7 až 10 dnů po posledním kontaktu s onou nemocnou osobou, což se nám v tomto případě podařilo."

Vytipovaní lidé budou po dobu 50 dní pod lékařským dohledem

Vedení škola přijalo opatření. Dvacítka žáků je teď v karanténě v samostatné třídě.

Očkování (ilustrační foto)

„Není nijak dělená, to znamená, nedostává se do styku s ostatními dětmi. Mají vyčleněné samostatné WC. Samozřejmostí je zvýšené hygienické mytí WC," říká Blanka Kalátová - Lysá.

Na oběd dětí chodí dřív a mají určený speciální stůl. Vůbec se podle ředitelky nedostanou do kontaktu s ostatními.

Určitá omezení přijala například i škola Husitská.

„Vyzval jsem pracovnice úklidu a školníka, aby byly dostatečně vybaveny patřičnými čistícími prostředky. Abychom více motivovali žáky k používání těchto prostředků zejména na mytí rukou před svačinou, po použití toalet a před obědem," potvrzuje ředitel školy Roman Mareš.

Do tříd a do jídelny nechal navíc rozmístit dezinfekční prostředky.

Spustit audio

Související