Na zámku Zbiroh namaloval Mucha Slovanskou epopej. Dodnes se na něm scházejí templáři

15. srpen 2021

Zámek Zbiroh na Rokycansku v Plzeňském kraji byl původně postaven jako hrad. Šlo o vůbec první šlechtický hrad na našem území. Do té doby si hrady stavěli jen králové. Na zámek ho nechal přestavět Rudolf II. Dnes toho kromě původní zachovalé hradní věže a nejhlubší studny v České republice nabízí zámek k vidění mnohem víc.

Původní hradní věž

„Původně středověký hrad se nacházel na buližníkové skále, která tvoří jeho podloží. Skládal se z hlavního reprezentačního paláce, strážné věže, která je zde dodnes, a z hradeb. Hrad se postupně vyvíjel a vlastnily jej zajímavé osobnosti českých dějin, jako Karel IV., Zikmund Lucemburský, nebo Rudolf II. Právě za Rudolfa byl Zbiroh přestavěn na renesanční zámek a přibyl k němu i rozsáhlý anglický park, tehdy ještě lovecká obora,“ popisuje vývoj od hradu k zámku vedoucí expozice zámku Zbiroh Martin Caletka.

Zbiroh je úzce spjat s českým malířem Alfonsem Muchou. „Ten si vybral prostor našeho velkého sálu jako svůj ateliér, a to pro jeho rozlohu a optimální světelné podmínky, jelikož se tu nachází prosklená střecha. Pod ní Mucha vytvořil svůj věhlasný cyklus Slovanská epopej. Na to potřeboval 18 let života. Těch 20 pláten zde kompletně vytvořil a následně vystavoval na různých místech světa,“ dodává Martin Caletka.

Zámek je dnes rozhlehlým objektem čítajícím přes 200 místností, jehož část je využívána jako expozice. „Návštěvníci sem mohou přijet na prohlídku. Nabízíme okruh zámkem, kde spatří historické místnosti s exponáty, nebo hradní okruh, kde se podívají do původních prostor ze středověku, jako je naše hradní kaple, unikátní hluboká studna, středověká věž s vyhlídkou na okolní křivoklátskou krajinu a také podzemí – vinné sklepy a hladomorna,“ vypočítává pracovník zámku zajímavosti, které jsou na zámku k vidění.

Málokdo ví, že zámek Zbiroh slouží dnes i jako sídlo Řádu templářů. „Tento řád, ač vznikl ve středověku a účastnil se křížových výprav, funguje do dnešní doby, a v České republice má své sídlo právě tady, na zámku Zbiroh. Zde se pravidelně rytíři řádu scházejí a také ady v kapli probíhá pasování nových rytířů,“ uzavírá Martin Caletka.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.