Na zámku v Pardubicích se nudit nebudete. Potkáte tam pávy a vyrobíte si voňavý náhrdelník

24. květen 2021

 Vypravte se s námi do minulosti! Pardubický zámek nabízí spoustu zábavných aktivit, jako je míchání parfémů, nebo stezka bosou nohou. Ukrývá taky vzácné poklady. 

Pardubice jsou zajímavé mimo jiné i tím, že mají ve svém středu zámek. A to každé město nemá! Proto si Zdeněk Novák pozval do studia Tomáše Libánka a Kateřinu Procházkovou ze zámku Pardubice, ve kterém sídlí Východočeské muzeum.

Jaký je rozdíl mezi hradem a zámkem?

Věděli byste, v čem se liší hrad od zámku? „Hrad si můžeme představit jako pořádnou stavbu z kamene, která je bytelná, má odolávat nepřátelům, ale samozřejmě neposkytuje takové komfort,“ vysvětlila Kateřina.

Tomáš Libánek a Kateřina Procházková že Zámku Pardubice.

Proto postupem času začali šlechtici svá sídla přestavovat na pohodlnější stavby – zámky. Ty si mnohem víc zdobili. Ale v některých případech ani u zámků nerezignovali na jejich ochrannou funkci. Proto má ten pardubický obranné valy.

Sgrafito není graffiti!

Hosté klubu Rádia Junior taky prozradili, co je to sgrafito. Že vám to připomíná slovo graffiti? Ano, obě sice zní podobně a mají něco společného se zdí a uměním, ale tam to ale taky končí. Zatímco na graffiti vytvářené pomocí sprejů lidé spíš nadávají, sgrafito na stěnách budov mají všichni rádi. Pardubický zámek je sgrafitem dokonce pokrytý celý.

Je to totiž stará technika vyškrabávání různých motivů do ještě vlhké omítky. Ze zámků budete určitě znát obrazce ve tvaru dopisních obálek, kterým se říká psaníčka. 

Namíchejte si vlastní vůni

Na Zámku Pardubice se tedy rozhodně nudit nebudete. Letos tam plánují vystavit poklad století. Také tam mají pernštejnskou truhlu, která je opravdu obrovská, 500 let stará a kdysi asi ukrývala poklad. Navštívit tam můžete i laboratoř parfémů a vytvořit si vlastní pomander, tedy voňavý náhrdelník. 

Na zámku v Pardubicích byste našli páva i tajemného brouka. Určitě vás zaujme taky stezka bosou nohou. Co na ní zažijete? Jen si to poslechněte a pusťte si celý rozhovor. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Zdeněk Novák , Redakce Rádia Junior , kpe
Spustit audio

Související