Na zámku v Jindřichově Hradci vybudovali muzeum. Vzdává hold prvorepublikové Československé armádě

18. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Areál hradu a zámku v Jindřichově Hradci na jihu Čech možná znáte. Ale pravděpodobně jste si nevšimli, že přímo ve vstupní bráně vedoucí na první nádvoří jsou dveře. Ty vedou do prostor, které dřív sloužily zejména hlídkujícím posádkám. V posledních letech tam ale sídlí Muzeum Československé armády, které provozuje Miloslav Sviták.

Expozice muzea mapuje především rozmezí let 1918 až 1938. V letošním osmičkovém roce jsme si výročí uvedených let užili hodně, ale věřte, že v Jindřichově Hradci se na téma prvorepublikové armády dozvíte ještě víc.

„Muzeum čs. armády 1938 Jindřichův Hradec vzniklo v roce 2010 a zahájilo provoz v červnu téhož roku," uvádí Miloslav Sviták na webu muzea http://www.bunkry-jh.cz/. A při prohlídce pak osobně dodává, že muzeum si klade za cíl přiblížit návštěvníkům, zejména mladé generaci, populárně naučnou formou významnou etapu české vojenské historie – tedy fungování československé armády v září 1938, s přihlédnutím k regionu Jindřichohradecka.

„Návštěvníci tu uvidí například dioráma celnice, která navozuje atmosféru bojů z podzimu 1938, kdy vypadá jako po útoku sudetoněmeckých Freikops," říká Miloslav Sviták. A pak jsou tu další stanoviště, třeba polní obvaziště nebo přehlídka slavných prvorepublikových kulometů Zbrojovky Brno. Návštěvníci si také mohou prohlédnout maketu pohraničního bunkru v měřítku jedna ku jedné. A to se vším vybavením tak, jak byly tyto bunkry zařízeny v roce 1938.

Jednotlivé expozice seznamují zájemce s historií československé armády v letech 1918 až 1939. S výstavbou pohraničního opevnění, mobilizací armády a s rozložením jejích sil na území tehdejšího Československa v okamžiku přijetí Mnichovského diktátu. A také s boji o československou státní hranici, svedenými v září 1938 mezi československými ozbrojenými silami a sudetoněmeckými separatisty.

Některé v muzeu vystavené exponáty si mohou návštěvníci vzít i do ruky, jako například pušku či lehký kulomet, a vyfotografovat se s nimi. A třeba i v uniformě. Děti jistě zaujme příležitost vyzkoušet si přilby nebo plynové masky.

Otevírací doba:

červen, září: sobota, neděle a státní svátky 10 - 17 hodin

červenec, srpen: pondělí až pátek 10 - 17 hodin, sobota, neděle a státní svátky 10 - 18 hodin

Mimořádně je otevřeno i v prosinci, v době konání adventních dnů na Státním hradu a zámku Jindřichův Hradec. Muzeum navíc pořádá prohlídky pro školy, letní dětské tábory a zájmová sdružení, a to v kteroukoliv roční dobu po předchozí domluvě.

Kontakt: Miloslav Sviták - 606 102 350, 728 043 746

Spustit audio