Na zámku v Častolovicích vrcholí přípravy na letní sezónu. Nejvíc práce je teď v zámeckém zvěřinci

17. duben 2021 09:25

Zaměstnanci zámku v Častolovicích na Rychnovsku finišují s přípravou na letošní turistickou sezónu. Dosud sice není jasné, kdy se brány památky otevřou, ale pro návštěvníky bude vše připraveno během několika dnů. Zatím je v provozu jen zámecký zvěřinec, kde se dodělávají výběhy a přibývají zvířata. 

Čtěte také

Stejně jako v ostatních památkách, tak i na nádvoří častolovického zámku je zatím prázdno. Správce a kastelán Zdeněk Bachman nás provází a došli jsme do průchodu, který je hlavním vchodem do zámku. Tady se právě pokládá zajímavá dlažba, to je dřevo?

„Ano, to jsou dřevěné špalíky. Dlažba se nám zvlnila, takže ji nyní řemeslníci opravují. Pokládají ji znovu, aby to bylo opět hezké."

Jde ještě o původní dlažbu?
„Myslím si, že tato dlažba bude pozůstatkem z dob, kdy na nádvoří zámku vjížděly kočáry s koňmi. Protože dřevěné dlažby se používají hlavně v hřebčínech, protože tlumí nárazy koňských nohou na pevný podklad."

Kam se půjdeme podívat dál?

„Teď se můžeme zajít podívat do zámeckého zvěřince. Tam jsme přes zimu nezaháleli a připravili jsme jisté úpravy. Pracujeme v zázemí zvěřince, kam se návštěvníci nedostanou. Upravujeme terén, prohloubili jsme vodní příkopy, protože jsme inovovali výběh pro naše kačenky. Máme tam takový vodní svět."

„Máme tu kachny pižmové, potom několik párů kachen mandarínských a karolínských. Dál půjdeme kolem prasátek. Tady se nám už nakrucují pávi."

Potkáváme návštěvníky parku, kteří přijeli z nedalekých Třebechovic. Vnoučkovi se moc líbí právě páv.

Čtěte také

Letošní jaro je specifické i v něčem jiném.
„Včera jsme obdrželi výbornou zprávu. Udělali jsme veterinární vyšetření naší osličce a potvrdilo se, že je březí. Takže by se nám tu mohlo po 14 letech narodit oslátko"

Jaká další mláďata zvěřinec hlásí?
„Máme čerstvě narozená kůzlata od holandských zakrslých koz. Čekáme poníka a jak dopadnou výsledky březosti našich dvou lam. Což budeme vědět během několika dnů," dodává Zdeněk Bachman.

Od pondělí 12. dubna, kdy zámecký zvěřinec v Častolovicích otevřel své brány návštěvníkům, jich přišly už stovky. Otevřeno je tu denně od 9:00 do 18:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související