Na zámku Karlova Koruna v Chlumci vrací do původního stavu unikátní jízdárnu a kočárovnu

5. prosinec 2021 07:58

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou bude mít opravenou historickou konírnu a jízdárnu. Řemeslníci pracují na obou stavbách současně, obnova se týká jak vnějších plášťů, tak interiéru. Stavby po skončení prací nebudou sloužit jen jako expozice, vrátí se do nich totiž jak kočáry, tak i koně. 

„Tyto barvy, do kterých se to tady teď dostalo, to si myslím, že tady ještě současní lidé nezažili,“ říká Martina Kubišová ze správy zámku Karlova Koruna.

Čtěte také

Stojíme před budovou, vlastně na staveništi. Na dalším objektu je lešení, před námi kočárovna. „To je taková garáž pro kočáry. A my jí chceme vrátit původní krásu.

Půjdeme se podívat dovnitř. Je tady prkenná podlaha. Ta je původní? „Ano, to vše bude samozřejmě dáno do původního vzhledu. Opravdu tady bude mít návštěvník možnost vidět prostory tak, jak byly.

Co všechno dalšího se zde opravuje?

Čtěte také

Lešení je tady opravdu hodně. „Momentálně probíhá oprava venkovní fasády zámecké jízdárny, což je ta největší a nejkrásnější budova z těch, které se opravují. A budeme na ni pyšní v tom smyslu, že mimo to, že lidé budou moci spatřit, jak vypadala původně jízdárna uvnitř, tak vznikne ještě multifunkční sál pro společenské akce, koncerty, divadla a setkávání lidí.

Potkáváme Michaelu Slovákovou, která dohlíží spolu se svými kolegy na stavbu. V čem je oprava zámku jiná oproti jiným budovám? „Používají se jiné materiály, které schválí památková péče. Tedy přímo takové, které jsou určeny pro tyto památkové účely a snaží se nejvíce přiblížit původním postupům a technologiím. Jsou to speciální materiály.

Jdeme se podívat do konírny

„I tady bude muset být dřevěná podlaha, protože zde budou stát koně. Tedy v jedné části konírny bude dřevěná špalíková podlaha zachovaná. A opravdu tady chceme ustájit až čtyři živé koně. A v druhé části potom bude už techničtější podlaha, protože to bude sloužit jako zázemí pro sál jízdárny.

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou bude mít opravenou historickou konírnu a jízdárnu

Historická konírna i jízdárna na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou budou opraveny do roku 2023.

Karlova Koruna
je zámek patřící k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Stojí na návrší Chlumec v západní části města Chlumec nad Cidlinou. V prostorách zámku je interiérová expozice seznamující s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související