Na zámek ve Vizovicích se vrací obrazy prvních majitelů. Lidé je tu uvidí poprvé

12. únor 2018

Umělecká díla vlastnili původní majitelé této památky a dosud byla uložena na zámku v jihomoravských Lysicích.

„Je to poprvé, kdy se do zámku vrací obrazy z majetku rodiny majitele zámku Heřmana Hannibala z Blümegenu,“ uvedla kastelánka Jana Pluhařová. Obrazy nebyly nikdy ve Vizovicích vystaveny. Na zámek se kromě obrazů vrací i některé kusy nábytku.

Z Vizovic zase lustr a jiné obrazy zamíří na jih Moravy, část nábytku převezou na sever Moravy.

Předměty se dostaly na zámek ve Vizovicích po druhé světové válce kvůli tomu, že zámek byl zařazený mezi objekty určené pro návštěvníky. „Do těchto objektů byly převezeny sbírkové předměty z jiných historických budov,“ uvedla Pluhařová.

Zámek je národní kulturní památkou, spravuje jej Národní památkový ústav. Objekt nechal vystavět v polovině 18. století olomoucký kanovník a pozdější královéhradecký biskup Heřman Hannibal z Blümegenu.

Stavbou pověřil význačného brněnského architekta Františka Antonína Grimma, který navrhl zámek v tehdy moderním francouzském stylu. Na počátku 19. století přešlo panství příbuzenskou linií na rod Stillfriedů, kteří ho vlastnili do roku 1945.

Po druhé světové válce převzal správu zámku stát a od roku 1948 je přístupný veřejnosti. Součástí areálu je zámecká zahrada v anglickém a francouzském stylu.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související