Na základních školách v kraji skončila rotační výuka, v budovách se už můžou potkávat všichni žáci

17. květen 2021 10:18

Další rozvolnění opatření proti šíření koronaviru dnes znovu přibližuje školní výuku běžnému režimu. V celém Česku začíná vyučování na prvním stupni základních škol bez rotací, pro druhý stupeň základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií to platí v šesti krajích včetně Královéhradeckého a v Praze. 

Čtěte také

Na jedné z trutnovských základních škol zjišťoval aktuální informace reportér Tomáš Lörincz.

Na Základní škole Komenského v Trutnově se poprvé od poloviny října vrátily do lavic úplně všechny děti, včetně druhého stupně.

Zbývá měsíc a půl do konce školního roku a jak řekl ředitel Petr Horčička nebude teď účelem všechno hned dohnat, naučit se a všechny hned vyzkoušet, ale spíše si znovu zvyknout na takové fungování výuky, které bylo dříve běžné.

Čtěte také

A to z toho důvodu, protože podle Petra Horičky děti například zapomněly sedět na tvrdých školních židlích, protože doma sedí na pohodlném gauči nebo křesle a po příchodu do školy jim dělá problém udržet pozornost i kvůli tomu, že nemají to pohodlí, na které si teď zvykly doma.

Úplně standardní výuka to tedy ještě asi nebude, ale všichni od vedení školy, přes učitele až po samotné děti jsou rádi, že se mohli znovu potkat a vrátit se do školních lavic.

Co vlastně tohle zatím poslední rozvolnění znamená? Týká se třeba právě základních škol v Královéhradeckém kraji ještě nějaké omezení?

Dál platí povinnost respirátorů a testování, jinak se už výuka opravdu vrátila do normálu. Školy musí dál testovat buď antigenními testy jednou týdně nebo PCR testy jednou za 14 dní. Ale jinak už je v provozu vše tak, jako obvykle. Tedy včetně družiny nebo školní jídelny.

Žáci se ve škole testují na koronavirus

A tohle platí pro všechny základní školy v celém Královéhradeckém kraji.

Kdy se obnoví plný provoz i ve zbývajících školách?

Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni základních škol v ostatních krajích v celém Česku. Tedy i tam, kde se zatím k běžnému provozu kvůli covidovým statistikám vrátit nemohli.

Všude, tedy také v Královéhradeckém kraji, začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.

A potom je tady ještě jedno datum a tím je 31. květen, od tohoto dne budou moci znovu začít fungovat i školy v přírodě.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související