Na začátku byl kámen. Pak přišel člověk a rozhodl se na balvan vylézt. Tak vznikl bouldering

25. srpen 2017

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým. Bouldering je vášeň, která spojuje miliony lidí, bouldristů, po celém světě. Bouldering je druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách několik metrů nad zemí. Název pochází z anglického slova boulder („balvan"). V současnosti získává velkou popularitu hlavně u začínajících lezců, mj. i díky své nenáročnosti na vybavení. K jeho provozování v zásadě není nezbytné nic - stačí ruce a nohy.

Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují je tu. Koná se od 24. do 27. srpna. Těší se velké oblibě jak u českých, tak zahraničních návštěvníků, kteří našli zalíbení v extrémních sportech. Na festival nás přišel pozvat organizátor soutěží v boulderingu Jan Zozulák. Po roce se zase setkáváme. Co se u vás změnilo, kam jste všude vylezl?
Já se pohybuji hodně po českých pískovcích, máme to tady krásné. Pro mě to jsou nejkrásnější skály na světě.

Takže stále si hrajete na spidermana?
Myslím, že nejen já. Je nás ještě spousta.

Opravdu mám někdy pocit, že porušujete všechny fyzikální zákony. Protože ty skály jsou kolikrát až ploché a vy se udržíte snad na dvou prstech a to na nich nemáte lepidlo.
To ne, ale my se snažíme být všichni svobodní lidé a dělat si co chceme, i se svým tělem. Tak se snažíme posouvat hranice pořád dál.

Jan Zozulák a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říkáte o sobě, že jste pískovcový lezec. To znamená, že pokud se to pod vámi nedrolí, tak to není ono?
To ne, tak to není. To neznamená, že když se leze na písku, tak se to drolí. To je charakteristický materiál skály. Máme ho skoro vlastně jen v Čechách, nikde jinde na světě to pořádně není.

Lezení je prý často i takovým útěkem. Kdy člověk neví, co se s sebou, s lidmi, s láskou. Pak utíkáte do hor. Souhlasíte s tím?
Tak je možné, že někteří lidé to tak mají. To záleží, co si kdo v tom sportu kompenzuje. Ale lezení je zároveň i o vyrovnanosti a člověk to musí mít v sobě sám dobře srovnané.

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým

Každý člověk možná před něčím tak trochu utíká. Pomáhá vám sport dostat se do takové té jiné dimenze?
Ne ne, já si myslím, že ta svoboda je teď a tady a není jen na skalách.

Bouldering je určitě i psychicky velmi náročný.
Bouldering je náročný. Musí kompletně spolupracovat hlava s tím tělem. A jakmile to tam není dohromady, tak to nefunguje. A ty výkony nejsou takové.

Vysvětlete pojem bouldering pro ty, kteří jej neznají.
Boulder znamená ve staré angličtině bludný balvan. A vzniklo to tak, že vezmete boulder matku na záda, takovou malou matraci, a brouzdáte po lese a hledáte kameny, na které vylezete. Takzvaně bez jištění, jenom tak. Ale nejsou to kameny vysoké, většinou do 7 metrů.

Tento styl lezení je čím dál populárnější, možná i díky Adamovi Ondrovi. Záběry, když zdolal pověstnou stěnu Dawn Wall v amerických Yosemitech, ty oblétly celý svět. Nechtěl jste to taky zkusit?
Tak Dawn Wall je za hranici sil skoro většiny horolezců na světě, v tuhle chvíli. Takže já bych na tohle neměl. Ale Adamovy výkony jsou famózní, on je prostě Jarda Jágr, akorát v lezení.

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým

Musí si každý lezec hlídat váhu, dbát na pestrost jídelníčku? Vy jste také drobnější postavy.
Jak kdo. Mám takový pocit, že si to ti horolezci zase tak nehlídají. Je tak nějak pro všechny přirozené, že dbají o zdravý životní styl. Většina horolezců, co znám, tak si váhu nehlídá.

Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují připravil už 34. ročník. Vy jste mladý, Honzo, asi jste nebyl u toho prvního ročníku?
Fyzicky jsem u toho ani nemohl být.

Bude festival letos v něčem jiný nebo se bude držet toho osvědčeného, co funguje?
Tak takový ten základ zůstává stejný. Ale samozřejmě je přichystána spousta nových filmů, čerstvě natočených, které třeba ještě nikdo nikdy neviděl. A v doprovodném programu zase přibyly nějaké nové věci. Nnebo se naopak upgradují ty, co se dělaly minulý rok.

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým

Přijede určitě řada osobností, které mají k tomuto sportu co říct.
Přijede. Hlavním hostem letos je Martin Stráník, to je náš nejlepší boulderista, známý lezec, vicemistr světa. A zároveň také přijede na besedu Marek Holeček, který teď nedávno zdolal nějaký velký prvovýstup, takže určitě o jeho přednášku bude zájem.

Na koho se vy osobně nejvíc těšíte?
Já se těším na to všechno v ráji.

Čekala jsem takovou odpověď. Máte vůbec čas chodit se podívat na ty promítané filmy?
Já bohužel filmy na festivale nezhlédnu. Až později. Musím si na ně počkat.

Představte nám tedy doprovodný program filmového festivalu, který bude velmi pestrý.
Ve čtvrtek je oficiální zahájení a promítnutí nejlepšího filmu minulého roku. A od pátku až do neděle se promítají ve dvou kinech filmy. A během toho mohu lidé putovat, ať již po stáncích, po náměstí, nebo po doprovodném programu v parku. Tam se dělají boulder závody dospělých i dětí, děje se tam pletení uzlů, závody ve slick lině, to je český pohár, nebo lezení ve spáře a spousta dalšího.

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým

Je to tedy spíš pro lidi, kteří k tomu horolezectví tíhnou nebo mohou přijít i úplní amatéři?
Ne, chodí tam i úplní amatéři. Chodí lidé, kteří se zajímají o outdoore. Některé filmy nejsou jen o lezení, ale jsou i z outdoorové oblasti.

Ale nějaký ten vztah ke sportu je potřeba. Vy horolezci jste poznat na první pohled. Víte to o sobě?
Nejste první, kdo to říká.

Většinou jste na boso nebo v nějakých trekových sandálech, tričkách, kraťasy. Člověk, který tam přijede v šatech, si tam musí připadat trošku nepatřičně.
To je možné. Ale už jsme se před chvílí bavili, že to lezení je trochu o svobodě. A možná, že to chození na boso je taky o svobodě. Jsme prostě svobodomyslní a užíváme si každý den.

Český rozhlas Hradec Králové připravil z festivalu také přímý přenos. Lada Klokočníková a Jiří Kánský budou z festivalu živě vysílat v pátek 25. srpna od 9 do 12 hodin. Takže vás všechny zveme!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.