Na vysokých školách v Královéhradeckém kraji chtějí studovat desítky studentů z Ukrajiny

1. srpen 2022 09:12

Přihlášku na vysokou školu v Královéhradeckém kraji podaly desítky studentů z Ukrajiny. Zájem mají o studium prakticky na všech fakultách Univerzity v Hradci Králové. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kolik ukrajinských studentů bude tedy v Královéhradeckém kraji studovat vysokou školu?

Pokud jde o data z hradecké Univerzity, v pátek se jednalo o 98 zájemců s tím, že náhradní termín pro podání přihlášek vypršel až v neděli a bylo možné, že se ještě některý ze studentů připojí na poslední chvíli. Samotné přijímací řízení na některých fakultách ještě nezačalo, jinde už je v plném proudu a někde už dokonce skončilo. Ale výsledky zatím k dispozici nejsou.

Čtěte také

Pokud jste o Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, ta evidoval 75 přihlášek studentů z Ukrajiny, tam už jsou přijímací zkoušky hotové. Dostavilo se k nim 41 žadatelů z oněch přihlášených a 11 jich bylo přijato.

Naopak pokud jde o Fakultu vojenského lékařství při Univerzitě obrany, tam je počet nula. A to z toho důvodu, že studovat Univerzitu obrany mohou pouze vojáci z povolání, a těmi se mohou stát jen lidé s českým občanstvím.

Takže celkem se na vysoké školy v Královéhradeckém kraji chystalo studovat zhruba 150 až 200 ukrajinských studentů, jak to nakonec dopadne, bude v nejbližších dnech.

Jak vlastně vypadá přijímací řízení pro studenty z Ukrajiny?

Čtěte také

V součtu napříč jednotlivými školami jde především o studenty, kteří dostali víza a mají tedy v Česku povolený pobyt, pro takové není problém absolvovat přijímací řízení osobně.

Například na Filozofické fakultě nebo Fakultně informatiky a managementu hradecké univerzity musí složit přijímací zkoušku osobně formou testu nebo pohovoru a jen výjimečně online, Přírodovědecká fakulta osobní přítomnost nevyžaduje, tam stačí nahrát příslušné výsledky studia elektronicky a hodnotí se výhradně středoškolský prospěch.

A konečně Pedagogická fakulta nabízí obě možnosti, jak prezenčně, tak online, a to podle vypsaného programu, na který se zájemce hlásí.

Musí zájemci o studium umět česky?

Pokud se hlásí do anglických studijních programů, kde, je výuka v angličtině, tak nemusí. Ty jsou ale placené, musí si je student zaplatit.

Čtěte také

Každý, kdo chce studovat české studijní programy a nemá maturitu z češtiny, musí absolvovat přijímací zkoušky z češtiny. I kvůli tomu pořádala třeba hradecká Univerzita v posledních třech měsících jazykové kursy, které měly za úkol uchazeče z Ukrajiny na studium připravit.

Zájem o tyhle kursy byl podle univerzity solidní. Mimochodem ukrajinským studentům pomáhají i studenti čeští nebo i lidé z vedení Univerzity Hradec Králové, například proděkanka z Fakulty informaticky a managementu Petra Poulová jednoho ukrajinského studenta ubytovala doma. Ten už měl odstudovaný jeden semestr ve Lvově a teď se hlásil na hradeckou Univerzitu.

Zrovna on se chystá studovat v angličtině, ale výrazně se zlepšila i jeho čeština.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související