Na východě Čech probíhá letecká vakcinace lišek proti vzteklině

22. září 2010

Na východě Čech pokračuje letecká vakcinace lišek proti vzteklině. Z letadel by do středy měly být shozeny dávky s očkovací látkou. Vakcinace se týká území Náchodska, Trutnovska, Jičínska, Rychnovska, Semilska a Orlickoústecka. Celkové náklady činí v regionu asi 2,2 milionu korun. Jak dodává Josef Valenta z Krajské veterinární správy v Hradci Králové, letadla roznesou přes 150 tisíc vakcinačních dávek: "Hmota páchnoucí po rybině velikosti krabičky od zápalek, uvnitř je vakcína v hliníko-umělohmotné ampulce. Jak se chovat, pokud možno se tomu vyhnout, nesbírat, nechat ležet, pokud jaksi se tomu zabránit nedá, protože to najdou třeba děti, je potřeba, pokud se toho dotýkaly umýt ruce mýdlem. Pokud by se to dostalo do očí, vyhledat lékaře."

"Psi, se kterými se chodí do lesa, je potřeba je mít na vodítku s náhubkem tak, aby se k té vakcíně nedostali," dodal Josef Valenta, Krajská veterinární správa v Hradci Králové.
Jak dodává Josef Valenta z Krajské veterinární správy v Hradci Králové, vzteklina se v kraji objevila naposled před několika lety: "Poslední výskyt, který je zaznamenaný v našem kraji, je duben 2002 na okrese Trutnov, 2 lišky. Od té doby se žádné zvíře, které se vyšetřilo, tak se u něho vzteklina nenašla. Pokud jde o lišky, tak se jich vyšetřuje každý rok zhruba 700, u žádné z nich se nic neobjevilo."

Spustit audio