Na Velkou Pardubickou se dříve jezdilo na zámek v Chlumci nad Cidlinou

7. duben 2014
Česko – země neznámá

K zámku v Chlumci nad Cidlinou, správně Karlově Koruně, se dostanete, když pojedete z Hradce Králové do Prahy a zvolíte místo dálnice D11 starou cestu přes Poděbrady. Jako svoje reprezentační sídlo ho nechal postavit v letech 1721 až 1723 František Ferdinand Kinský – nejvyšší kancléř a lovčí království českého.

Plány svěřil známému architektovi Janu Santini Aichlovi a stavbu, která je dnes považována za jeden z vrcholů iluzivního baroka v Čechách, vedl neméně známý stavitel František Maxmilian Kaňka.

Nezvyklý název propůjčil sídlu rodu Kinských originální půdorys, který připomíná tvar královské koruny. Procházíte-li komnatami v jednotlivých křídlech, vrátíte se vždy do centrální sloupové síně.

Zámek Karlova Koruna

Karlova Koruna ale připomíná i návštěvu císaře Karla VI., který tu byl krátce po dostavbě v roce 1723. Honosné sídlo doplňuje i prostorný anglický park se vzácnými solitéry a ukázkou francouzské barokní zahrady s oranžérií.

K zámku v Chlumci nad Cidlinou odjakživa patří i chov koní, kterému se rod Kinských vždy věnoval. Chovali se tu starokladrubští koně a Oktavián Kinský dokonce zavedl i vlastní chov. Kříženec anglického plnokrevníka se zvláštní světle béžovou barvou je dnes znám jako Kinských kůň.

Oranžerie zámku Karlova Koruna

Chlumec byl znám i velkými dostihy, které tu mají delší tradici než v Pardubicích, kam se závody přestěhovaly kvůli výhodnější poloze. Jezdectví se u Kinských věnovali všichni, včetně žen. Není proto divu, že jedinou ženou, která vyhrála Velkou Pardubickou, byla v roce 1937 Lata Brandysová, neteř rodiny Kinských.

K zámku Karlova Koruna patří i početné hejno pávů, kteří přivítají návštěvníka už při příchodu. Více informací najdete na adrese http://www.karlovakoruna-zamek.cz.

Spustit audio