Na Valašsku vznikl Trezor přírody. Nová multimediální expozice zve za skutečnými přírodními krásami

8. duben 2023

V Horní Lidči na Vsetínsku ve Zlínském kraji, přímo uprostřed valašské obce obklopené krajinou Bílých Karpat a Beskyd na české straně a chráněné krajinné oblasti Kysuce a Biele Karpaty na Slovensku, vyrostla stavba, která nese název Trezor přírody. Multimediální expozice seznamuje prostřednictvím nejmodernějších technologií s krásou okolní přírody. Nemá ji nahradit, ale spíš vyvolat touhu se do zdejší přírody vypravit.

Když se expozicí procházíte, slyšíte všude kolem sebe zvuky přírody. Ve velkém sále vás pak ohromí velkoformátové projekční plátno i netradiční projekční plochy, do kterých budete moci i vstoupit. V Trezoru přírody vidíte její fotografie, vnímáte filmy a autentické záběry přírody, díky nimž se dostanete do míst, kam byste se v přírodě podívali jen velmi složitě, třeba do ptačího hnízda.

V expozici získáte velké množství informací a nasbírané vědomosti si můžete také hned ověřit a upevnit prostřednictvím kvízů, které u daného zastavení vždy najdete. Děti pak bude určitě lákat mapa s asi metr vysokými skříňkami.

„Pohyblivým skříňkám říkáme putovní pařezy. Návštěvník pařezem putuje po mapě, která je umístěna na podlaze. A protože na pařezu je dotyková obrazovka, tak se mu prostřednictvím QR kódu zobrazí v daném místě informace o tom daném území,“ popisuje starosta Horní Lidče Josef Tkadlec jednu z multimediálních zajímavostí, které návštěvníky v Trezoru přírody čekají.

Je možné v něm získat spoustu informací o všech čtyřech chráněných krajinných oblastech. „Naším cílem je, aby pak lidé měli touhu se do těch konkrétních míst podívat. Náš Trezor přírody je jenom prostředek k chápání podstaty. Chceme vést mladou generaci k tomu, aby vnímala potřeby přírody, aby se k ní správně chovala,“ vysvětluje Josef Tkadlec.

Spustit audio