Na území CHKO Broumovsko vyhlášeny dvě zvláště chráněné lokality

21. září 2010

Dvě nové maloplošné zvláště chráněné lokality byly v těchto dnech vyhlášené na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Nový výnos tak usnadní praktickou ochranu přírody na tomto unikátním území. Za novou Národní přírodní památku jsou vyhlášené Polické stěny. Je to pozvolný svah klesající do Polické kotliny. Oblast Broumovských stěn od hřebene až k Broumovu je Národní přírodní rezervací. Polické stěny jsou charakteristické zejména krajinářsky s hodnotnými pískovcovými roklemi, s unikátními organismy, které se váží na pískovcové skály, například jsou to Skalní hřiby nebo známá Kovářova rokle. Podrobné informace zjišťovala Jana Tomková.

Naopak prudké svahy Národní přírodní rezervace Broumovské stěny se prezentují pralesovitými bučinami s osamělými skalními stěnami, s mnoha druhy mechorostů a lišejníků. Ale jsou také územím, které slouží jako hnízdiště výra velkého, kulíška nejmenšího a dalších vzácných ptáků skal.
Vyhlášení Národní přírodní památky Polické stěny neznamená pro návštěvníky žádné nové omezení. Výnos upravuje pouze činnosti, které je možné na jejím území provádět pouze za souhlasu Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Jedná se například o geologické stavební práce nebo aktivity, které souvisejí zejména s hospodářským využíváním, anebo s horolezeckou činností.
Přísnější ochrana, ta platí v Národní přírodní rezervaci Broumovské stěny, kde je možný pohyb pouze po značených turistických cestách a cyklostezkách. Na společné hranici mezi národní přírodní památkou a národní přírodní rezervací budou navíc informační panely, které upozorní, do kterého z území turisté právě vstupují.

Spustit audio