Na údržbu pomníků většinou stačí voda a jar. Jindy je však nutné se obrátit na kameníky

8. říjen 2020

V období před Dušičkami je na hřbitovech pěkně živo. Kromě kamenických firem se snaží mnozí z nás očistit pomníky, na které po celý rok působí povětrnostní podmínky, abychom si důstojně připomenuli památku zesnulých. Jak na to, abychom nenapáchali více škody než užitku?

Kupodivu, je-li pomník, který se rozhodneme očistit ze žuly nebo jejich klonů, není běžná údržba tak složitá, jak by se mohlo zdát. Leštěné i broušené povrchy je nejlepší omýt vlažnou vodou s přídavkem jaru a vyleštit suchým hadříkem. Nemusíme se bát ani nižších teplot na přelomu října a listopadu, protože kameny jsou odolné. Stejně tak můžeme omýt jarovou vodou i nápisy, které jsou zvýrazněny plátkovým zlatem nebo stříbrem. V tomto případě je však nutné postupovat jemně a zdržet se jakýchkoliv hrubších zásahů. Těmi může být třeba i použití kartáče.

Jarová voda je použitelná i na povrchy z tzv. terasa. Zde je však problém, že starší zvětralé povrchy mohou jít očistit mnohem hůře než žula. V takovém případě je lépe obrátit se na kamenickou firmu, která je schopna teraso vybrousit, nebo vyměnit za žulovou desku.

Pískovcové náhrobky je lépe přenechat odborníkům, protože vyžadují vysoce odbornou péči

Stejně tak je lépe se na odborné firmy obrátit v případě, že máme náhrobky z mramoru nebo z pískovce. Ty snadněji podléhají zkáze, rychleji zvětrávají a je mnohdy nutné použít speciální čistící metody a také impregnace, které však nejsou na běžném trhu k sehnání. Pokud se rozhodneme na kámen použít čistidla nabízená v běžné maloobchodní síti, je vždy lepší vyzkoušet jejich účinek například na zadní straně pomníků, kde případné poškození povrchu nenapáchá takové škody.

Pokud potřebujeme opravit poškozený nápis, je vždy lepší se obrátit na kameníky. Zlatící a stříbřící roztoky prodávané v obchodech jsou většinou na bázi bronzu a po několika týdnech spolehlivě zčernají. Plátkové zlato je složitější na použití a také velmi drahé, takže se jeho užití za pomoci odborníků rozhodně vyplatí.

Totéž platí v případě mechanického poškození pomníků či jejich nahnutí a dalších poškození stability. Hmotnost pomníků je značná a neodborná manipulace umí být i životu nebezpečná. Pokud však chcete stihnout opravu pomníku do Památky zesnulých, pravděpodobně máte smůlu. Kamenické firmy jsou v tomto čase už většinou zavaleny zakázkami a tak je potřeba zejména s většími opravami počítat s větším předstihem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.