Na typickém staročeském zvířecím dvorku se už brzy ocitnete v Podorlickém skanzenu v Krňovicích

17. květen 2020 10:30

V Krňovicích na Královéhradecku vzniká staročeský zvířecí dvorek. Správa skanzenu chce totiž ukázat návštěvníkům nejen to, jak vypadala stavení našich předků, ale zároveň i to, jak se zvířecí život úzce prolínal s tím lidským. 

Petra Zárubová právě dává tvrdý chléb svým dvěma telátkům. Jmenují se Dorotka a Julča. A to je vlastně takový začátek toho, co Podorlický skanzen v Krňovicích chystá pro návštěvníky jako novinku.

Čtěte také

„My jsme už před několika lety začali takovými pomalými krůčky plnit sen. Že tady při skanzenu vybudujeme pravý český statek. Začalo to slepicemi a kuřátky, potom jsme měli husy, teď tu máme české husy s housaty. Manžel si splnil sen, že jsme pořídili koně. A aby to mělo punc tradičnosti, tak je to tradiční české plemeno, chladnokrevný slezský norik.

A Petra Zárubová hned doplňuje.
„Takovou třešničkou na dortu bylo pořízení krav. Takže máme čtyři kusy, dva býčky a dvě jalovičky. A letos, pokud budeme mít štěstí, tak opět do skanzenu pořídíme opět malé, pětidenní jalovičky."

V Krňovicích na Královéhradecku vzniká staročeský zvířecí dvorek

Od kraviček se jdeme podívat na housata, která se nedávno vylíhla.

Čtěte také

„To je naše velká radost, protože jsme letos obměňovali chov. Do minulého roku s námi byla sedm let první Hanička s Hubertem, kteří moc v chovu vlastních potomků nebyli úspěšní. Letos na jaře se mi podařilo spárovat novou husičku a housera plemene českých hus."

Mezitím jsme přišli k plotu. A tady se na nás syčí. To bude houser.

„Ano, ten větší, to je houser. Já mám housera moc ráda. Protože například oproti slepicím a kohoutovi, je to opravdu poctivý otec. On se stará stejně důležitě jako maminka husa."

Proč se ve skanzenu rozhodli chovat stará plemena českých zvířat?

V Krňovicích na Královéhradecku vzniká staročeský zvířecí dvorek

„Protože to zkrátka ke skanzenu patří. A také protože už dnes není tak typické na venkově tahle zvířata vidět. Děti to neznají. Mám to i z vlastní zkušenosti, jak učitelky, tak průvodkyně, že vidět, jak je kuře schované pod křídlem kvočny nebo slyšet bučet krávu, to opravdu není typické. Tedy my bychom rádi návštěvníkům ukázali, jak to vlastně na takovém dvorku vypadalo. Tam byla zvířata v úzké blízkosti člověka," vysvětluje Petra Zárubová.

Podorlický skanzen Krňovice
je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. K vidění jsou historické stavby, dobové vybavení a technika. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

V brzké době se v Podorlické skanzenu v Krňovicích vylíhnou další mláďata, tentokrát to budou kuřata. Během letošního roku také přibydou telata.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související