Na tabuli mě vítali jako nejlepší moderátorku, druhý den tam byla nabídka na kančí guláš. Omeletky Haliny Pawlowské

11. červen 2022

Náplní Omeletek je dnes poslání. Můj tatínek byl například přesvědčen, že posláním ženy je mít dlouhé vlasy a že posláním jeho ženy je mu oddaně sloužit. Poslání může být i umělecké, jednou mi v malém městě postavili slavobránu. Také o učitelích se říká, že nemají povolání, ale poslání. Od Haliny Pawlowské uslyšíte povídku Strach, co stojí za to. A přidá i recept na telecí řízečky s gratinovanou mozzarellou.

Tatínek si vzal maminku až po devíti letech, co spolu chodili a když se mámy tehdy na výboru ptali, jestli si bere tátu dobrovolně, tak maminka rázně řekla: „Ano!" A můj otec vyskočil do vzduchu a zařval: „Tak tenhle tón si vyprošuju!"

Místo mě byl hitem kančí guláš

Poslání může být i umělecké. Při příjezdu do malého města mi vybudovali slavobránu, a na obrovské tabuli bylo napsáno: Dnes vítáme slavnou autorku mnoha bestsellerů a nejlepší moderátorku H. P.! Proběhla beseda, přespala jsem v hotelu a ráno jsem si chtěla slávy ještě trochu užít. Slavobrána byla na místě, tabule taky, ale stálo na ní: Dnes největší hit: kančí guláš za 119,- Kč!

O učitelích se říká, že nemají povolání, ale poslání. Moje kamarádka byla učitelka v mateřské školce. Vyprávěla mi, jak ji vyčerpává být kreativní s vláčky a panenkami a jak vždycky kolem páté pozorovala hodiny, aby už mohla odejít od plyšových zajíců a stavebnic. Zastavila ji holčička, která, když viděla, jak si kamarádka bere baret a tašku, vesele řekla: „A teď už musíte do práce, že jo?!"

Mimozemské setkání s řidičkou

Já osobně si myslím, že často zapomínáme, že jsme sem posláni proto, abychom činili dobře nejen sobě, ale i druhým. A když říkám, že jsme sem posláni, tak se mi vybavilo, jak se jeden můj kamarád, instruktor u výsadkářů, a jeho dalších jedenáct kolegů rozhodli, že půjdou skákat v noci za úplňku.

Všichni měli na sobě předepsané kombinézy a přilby se světly, které jim měly pomoci zorientovat se po přistání. Celá skupina bezpečně dopadla na pole a zamířila k nedaleké silnici, kde zastavila auto. Řidička pomalu stáhla okénko. „Paní, můžete nám říct, kde to jsme?" zeptal se kamarád. Žena se na něj ustrašeně podívala a vyhrkla: „Na Zemi!" Pak prudce šlápla na plyn a zmizela.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související