Na svátek Jana Nepomuckého se vydáme za jedním z nejslavnějších „krkonošských“ Janů

16. květen 2019 12:21

16. květen býval dnem těch nejslavnějších svatojanských poutí a slavívalo se i na jilemnickém zámku. Jmeniny měl totiž i jeden z nejvýznamnějších českých šlechticů - Jan Nepomuk František, hrabě Harrach. V jeho zámecké expozici se s jejími tvůrci, historiky Naďou Kubů a Janem Luštincem, zastavila redaktorka Eliška Pilařová.

Doktorka Naďa Kubů z Národního památkového ústavu vysvětluje, že jilemnická expozice je vlastně úžasným dokumentem.
„Díky archivním materiálům a průzkumům mám možnosti dohledání původních mobiliárních fondů, které byly z jilemnického zámku po 2. světové válce odvezeny. Najdeme je například v Národní galerii, nebo byly převezeny do sběrných zámků. A můžeme je, pokud jsou pro to podmínky, vrátit na místo, pro které byly vytvořeny."

Podařilo se také dohledat původní plány

„Původní plány jsme měli shodou okolností tady na jilemnickém zámku, to problém nebyl. Samozřejmě bylo třeba zjistit, a to se podařilo zejména díky paní doktorce Kubů, některé zajímavé detaily. Takže nad lůžkem hraběte Harracha je dnes madonka s růžencem. A ten tam skutečně býval. Tedy se jedná o velmi autentické věci. A myslím si, že v tom je obrovská cena této expozice. Není to bujná fantazie, ale skutečně návrat hraběte Jana," říká Jan Luštinec.

Fotografie Jana Nepomuka hraběte Harracha

A hned doplňuje: „Jan Nepomuk František, hrabě Harrach, je mimořádná osobnost, protože on mezi tou českou šlechtou 2. poloviny 19. století má výjimečný charakter. A rozhodně patří k nejpřednějším aristokratům té doby."

V Krkonoších je památka hraběte Harracha stále živá

„Hrabě Harrach byl velice laskavý člověk. A jeho osobnost vyzařuje i z onoho prostředí, které se nám snad tady podařilo společně vytvořit," vysvětluje Jan Luštinec.

30 let bádání a na světě je kniha o životě českého kavalíra, Jana Nepomuka hraběte Harracha

Jan Luštinec s knihou o Janu Nepomuku hraběti Harrachovi ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnešní host Českého rozhlasu Hradec Králové dorazil do studia až z Jilemnice. Je jím dlouholetý a dnes již emeritní ředitel tamního Krkonošského muzea Jan Luštinec, který je také autorem nové knihy o hraběti Harrachově. O této úžasné osobnosti, Janu Nepomuku, hraběti Harrachovi, bádal více než 30 let. 

A Naďa Kubů jej doplňuje: „To jsou právě například ony drobnosti, které nemají úžasnou historickou hodnotu, ale mají především hodnotu pro výpověď o osobnosti pana hraběte a vztahy v jeho rodině. Fotografie a dětské kresbičky, kterých si rodiče evidentně velmi vážili. Šlechtické děti se učily kreslit a měly věhlasné učitele. Například je tu drobná kresbička jilemnického zámku. Malý synek chtěl tatínkovi udělat radost a namaloval mu dům, ve kterém všichni žili."

„Ta kresbička je dokonce datovaná. Je tam napsáno 16. května 1874. To bylo synovi Ottovi 11 let. A 16. května je svátek Svatého Jana Nepomuckého, takže on ten obrázek pravděpodobně maloval tatínkovi k svátku. Takže si člověk ještě k němu musí představit nějakou gratulaci. A to je opravdu velice působivé," usmívá se Jan Luštinec.

A na stole českého kavalíra, který toho tolik udělal pro české národní obrození a vůbec pro český živel, stále voní květiny.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související