Na stavbě repliky borovnického „větřáku“ spolupracují jaroměřští a novopačtí učni i mistr sekerník

19. listopad 2019

V lokalitě Třešňovka v Borovnici pokračuje výstavba repliky větrného mlýna, se kterou pomáhají i učni z jaroměřské a novopacké střední školy. Na místě na ně dohlížejí nejen mistři odborného výcviku, ale také nadšenec Jiří Chvojka, předseda spolku Větrák. Zároveň mají unikátní příležitost vidět při práci i nositele tradice lidového řemesla, mistra sekernického Františka Mikyšku se synem Petrem.

Mladí lidé si zároveň musí zvykat i na nevlídné počasí: na podlahách a olištování pracují přímo na místě, další dřevěné součásti připravují ve školních dílnách. Do zimy musí být všechny venkovní práce hotové, mlýnské perutě by se poprvé mohly roztočit na jaře příštího roku.

Že by bylo dobré zapojit do výstavby a propagace repliky původního borovnického mlýna z roku 1846 učně ze čtyř středních škol v regionu, to napadlo náměstkyni hejtmana Královéhradeckého kraje Martinu Bezdychovou.
„Bylo zřejmé, že nashromáždit dostatek peněz prostřednictvím sbírky, kterou vyhlásil spolek Větrák, bude trvat hodně dlouho. Zapojení učňů z Jaroměře, z Nové Paky a z Lázní Bělohradu, z Trutnova a ze Dvora Králové nad Labem, práce zlevní. Navíc to je i žádoucí zviditelnění tradičních řemesel."

Řemeslné dílo mistra sekerníka Františka Mikyšky

Ve školní dílně Střední školy řemeslnické v Jaroměři dohlížel na práci učňů při výrobě tzv. šalandy mistr odborného výcviku Ladislav Kubias:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka