Na státních památkách na východě Čech začíná turistická sezóna. Jaké novinky vás čekají?

24. březen 2016

Už dnes se v Královéhradeckém kraji otevírá pro návštěvníky hospital Kuks. Další památky ve správě státu zahájí sezónu v pátek. Pro turisty je připravená řada novinek a některé zámky chce Národní památkový ústav opravit z Evropských peněz. Novou fasádu dostane zámek v Nechanicích, víc než 120 milionů korun pak mají stát úpravy zámeckého kopce v Náchodě.

„Největším tahákem je ten základní prohlídkový okruh, kde nejvíc táhnou restaurované nástěnné malby Tance smrti, lapidárium originálních soch ctností a neřestí. kostel Nejsvětejší trojice a barokní lékárna," popisuje jeden ze čtyř turistických okruhů Markéta Sýsová z Hospitalu Kuks.

Letos tam nově otevřou bylinkářství a chystají také komentované prohlídky bylikové zahrady.

Čtěte také

Většina státních památek pak přijme první návštěvníky o den pozdějí - na Velký pátek - jednou z nich je opočenský zámek.

Pokračuje kastelán Josef Jirák: „Návštěvníci uvidí slavnostně vyzdobený zámek v duchu Velikonoc. Budou přiblíženy některé velikonoční zvyky."

Památkáři připravují pro návštěvníky řadu novinek

Náchodský zámek s parkem

Mezi novinkami budou také pravidelné prohlídky půdních prostor náchodského zámku, říká ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec: „V zimním období byly připraveny pochozí lávky včetně zábradlí. Takže tyto prohlídky v době hlavní turistické sezóny budou opravdu běžné."

Státní památky v kraji čeká řada oprav - jednotnou barvu dostanou fasády na Hrádku u Nechanic, v Ratibořicích se bude čistit náhon, opravovat stavidla a dřevěné mostky.

Vzácný černý ořech na nádvoří zámku Opočno

Na konci roku by pak měly začít velké úpravy zámeckého kopce v Náchodě - za 120 milionů korun stavbaři odstraní nestabilní částí svahu, opraví cesty a opěrné zdi.

Další úpravy popisuje za památkáře Jiří Svoboda: „Jedná se o obnovu alejí, zachování hlavních solitérních dřevin a výsadby, ať už keřového patra nebo nových stromů podle původních návrhů."

Návštěvníky mají na státní památky přilákat třeba věrnostní programy a nebo prohlídky přizpůsobené dětem.

„Pro rodiny s dětmi nabízíme řadu zkrácených prohlídek, které trvají třeba 20 nebo maximálně 30 minut. Někde jsou tyto prohlídky uzpůsobené věku dětí a vede je běžný průvodce. Někde je dokonce vede princezna nebo jiná kostýmovaná bytost," říká na památkový ústav Lucie Bidlasová.

Hrádek u Nechanic
Spustit audio