Na Sněžce se zřítila část polské observatoře

22. září 2010

Na Sněžce se zřítila část polské observatoře. Přístupové cesty z polské strany jsou uzavřené. Polská observatoř měla problémy už minulý týden ve čtvrtek, kdy se v budově objevily praskliny, kvůli tomu byli pracovníci z objektu evakuováni. Část observatoře se pak zřítila. Objekt, který byl vybudován na polské straně Sněžky, je starý více než 30 let a vydržel podle polského meteorologického institutu už mnohem větší zátěž, než je na něm teď. Je tedy otázkou, co opravdu tu situaci zapříčinilo. Mluví se například o únavě materiálu. Celou věcí se už podle posledních zpráv zabývá i polské státní zastupitelství, které chce událost prošetřit. Českých objektů, jako je nová poštovna nebo stanice lanovky, se havárie nijak nedotkla.

Uzavřeny pro turisty jsou cesty z polské strany, jako například Jubilejní, anebo ta tolik známá Řetězová. Lidé se na Sněžku dostanou jen od Pomezních Bud, nebo cestou pod lanovkou, anebo samotnou lanovou dráhou. Přímé nebezpečí za dobrého počasí na vrcholu nejvyšší české hory nehrozí. Vstupu k objektu brání výstražné pásky a na nebezpečí upozorňují turisty tabule. Cestu na vrchol je ale v tyto dny nutné promyslet, protože počasí se velmi rychle mění. Na Sněžce například fouká silný vítr, to podle předpovědí hřebeny hor zřejmě čeká i v následujících dnech. K tomu se ještě má přidat sněžení, takže při plánování túry na hřeben je nutné se o situaci před cestou informovat na horské službě. Může se stát, že záchranáři nebudou cestu na hřebeny právě kvůli počasí vůbec doporučovat.
Lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku v dubnu kvůli pravidelné jarní údržbě nepojede. Výjimkou bude velikonoční víkend. Lanovka se pak opět rozjede 1. května a ceny jízdného zůstanou stejné, jako dosud, kdy dospělý platí za jízdu až na vrchol 180 a dítě do 10 let 90 korun.
Lanová dráha na Sněžku, kterou vlastní město Pec pod Sněžkou, začala jezdit v roce 1949 nejprve na Růžovou horu, o rok později bylo možné vyjet až na vrchol. Jízda z dolní stanice překoná výškový rozdíl 700 metrů a trvá zhruba 25 minut. Ručně služeb lanovky využije asi 200 tisíc turistů. Radnice v Peci ale připravuje výstavbu nové lanové dráhy na vrchol Sněžky. Nové zařízení má mít na místo otevřených sedaček pro 2 cestujících komfortnější čtyřmístné kabinky.

Spustit audio