Na Smědavě bourají horskou chatu z roku 1935, bude tam moderní hotel. Okolním obcím se to nelíbí, vyjádřit se ale nemohly

11. říjen 2021

V Jizerských horách začala demolice horské chaty Smědava. Známou chatu z roku 1935 v Bílém Potoce by měl nahradit wellness hotel. Soukromý vlastník má povolení od ochranářů i stavebních úřadů. Okolním obcím se ale přestavba, ke které se nemohly vyjádřit, nelíbí. A nadšení nejsou ani někteří turisté.

Jezdili jsme sem rádi a myslím, že už sem tolik rádi jezdit nebudeme. Člověku je to líto…
Zdeněk, turista

Oblíbená turistická chata ustoupí modernímu hotelu

Smědava v Jizerských horách přichází o svůj symbol. Dělníci bourají horskou dřevěnou chatu z roku 1935, kterou má nahradit moderní wellness hotel. Redaktorka Šárka Škapiková místo navštívila ve chvíli, kdy už bývalé oblíbené a známé chalupě chyběla střecha a podkroví.

Objekt je v katastru Bílého Potoka, kde je starostou nezávislý Pavel Šercl. Co na to říká? A jaký je názor starosty Hejnic Jaroslava Demčáka za Starosty pro Liberecký kraj, pod jehož obec patří silnice, která na Smědavu vede, a už teď je v sezoně enormně vytížená?

Úřady demolici a následnou výstavbu hotelu povolily

Stavební povolení vydal stavební úřad v Hejnicích, povolovacích řízení se účastnila i Správa chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Jak se k výstavbě hotelu staví podle svého pracovníka Tomáše Korytáře? A jaké stanovisko má podle památkáře Petra Freiwilliga Národní památkový ústav ke studiím novostavby, které pronikly na veřejnost?
Poslechněte si reportáž Šárky Škapikové.

Majitel chalupy Jindřich Řehák na žádosti o vyjádření pro Český rozhlas už několik dní nereaguje.

Spustit audio

Související