Na sjezdovku v přilbě a na běžky se svačinou, doporučuje náčelník horské služby

30. leden 2017

Letošní zima na horách je krásná. Milovníci sjezdovek i běžkařských stop se cítí jako v ráji. Ale pozor, než se vypravíte za zimními radovánkami, dobře se připravte už v nížině. Doporučuje vám to náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar, který byl hostem naší Radioporadny.

Bez přilby ani ránu

„My máme také rádi lyžování. A jsme rádi, když se lidé vydají na hory,“ říká za horskou službu Josef Hepnar. Podle něj, kdo se dobře připraví doma, dělá dobře. Zabalte si funkční prádlo, kvalitní oblečení. Pokud jedete na lyže, nechte si je zkontrolovat v odborném servisu.

„Nejdůležitější je přilba na hlavu. Úrazů hlavy je hodně. Od té doby, co lyžaři jezdí s přilbou, hodně se to zlepšilo. Především u dětí to považuji za důležité,“ upozorňuje Josef Hepnar. V případě, že jedete autem, nezapomeňte na zimní výbavu i pro svůj vůz.

Telefonní číslo na horskou službu: 1210

Až se před vámi rozprostřou horská panoramata, možná budete hned chtít stát na vrcholu a brázdit sjezdovku. Ale nenechte se unést a zvažte svoje fyzické možnosti. Právě přeceňování je původcem většiny úrazů, která horská služba musí řešit.

Na svahu má přednost lyžař, kterého vidíte před sebou

Nejprudší sjezdovka v lyžařském areálu Dolní Morava

Zima je nejkrásnější na horách. Abyste si ale pobyt v zasněžené krajině užili, je potřeba se v nížině dobře vybavit. A na svahu dodržovat několik pravidel. V rozhlasové Radioporadně nás s nimi seznámil náčelník horské služby pro Orlické hory Josef Hepnar.

„Největší chybou je, že lidé přeceňují svou fyzickou sílu a schopnosti. Lanovky vyvezou nahoru kohokoliv. A tím pádem se na svah dostane i slabší lyžař. Proto je větší nárůst zranění u začátečníků,“ varuje Josef Hepnar. U lyžařů nejčastěji horská služba řeší zranění kolene a u snowboardistů hlavně poranění zápěstí.

„Dnes jsou lidé docela všímaví. Když vidí, že došlo k nějakému úrazu na sjezdovce, zastaví a zeptají se, jak je to vážné a případně nás hned zavolají k nám na číslo 1210. Vlekaři na nás mají přímé spojení vysílačkou,“ říká Josef Hepnar.

Máte vůbec představu, jak jezdíte rychle? Jestli to chcete vědět přesně, zajeďte si do Červené Vody. Na sjezdovce na Bukové hoře je radar. Běžná je rychlost okolo 60 až 70 km v hodině.

Na běžky se svačinou a oblečením navíc

Horská služba ale nezasahuje jenom na sjezdovkách. Přijede na pomoc všude, kde je potřeba. Naštěstí běžkaři jsou obecně opatrnější a nepotřebují zachraňovat příliš často.

„Úrazy se objevují, když jsou trasy zledovatělé. Při pádu to odnáší kolena, často dochází k vykloubení ramene,“ uvádí Josef Hepnar.

Do Orlických hor nejen na běžky

Nástup na běžkařské trasy v okolí Deštného v Orlických horách

V Orlických horách jsou pro běžkaře ideální podmínky. Tedy pokud je dostatek sněhu. Můžete si tento sport vyzkoušet. A nemusíte ani shánět vybavení. Pokud si nejste jisti, jestli vás to bude bavit, půjčte si vybavení.

Přejezd horského hřebenu na běžkách patří k nejkrásnějším zimním zážitkům. I tady platí, že si to užijete, pokud se dobře připravíte. Než vyrazíte, zjistěte si, jak je aktuální předpověď počasí.

„Najednou se za horou objeví nějaký mrak, prudce se ochladí a začne sněžit. Musíte na to být připravení. Psychicky i mít vhodné oblečení,“ radí Josef Hepner. A vezměte si také jídlo. Na hřebenu žádné kiosky s občerstvením nenajdete.

Orlické hory na běžkách

Táhlé hřebeny Orlických hor bez výraznějších zlomů jsou přímo stvořené pro běžkaře. Zvláště Jiráskova horská cesta je velice oblíbenou lyžařskou magistrálou.

Další půvabné trasy jsou v okolí Deštného, Sedloňova a Olešnice, nad Říčkami a Rokytnicí, nebo v lyžařském areálu Buková hora - Suchý vrch.

autor: PRO
Spustit audio