Na silnicích Královéhradeckého kraje stále častěji umírají chodci a cyklisté

12. únor 2014

Dopravní policie se chce víc zaměřit na snížení počtu dopravních nehod za účasti chodců a cyklistů. Loni jich na silnicích v Královéhradeckém kraji zemřelo dvacet dva. Často se tak stalo kvůli vlastní chybě.

Cyklisté a chodci neznají, nebo podle výsledků vyšetřování dokonce ignorují předpisy. Policisté proto chtějí působit jak preventivně, tak například pokutovat nesprávné přecházení.

15 zabitých chodců a 7 cyklistů - na silnicích v regionu zemřelo loni víc nemotorizovaných účastníků než lidí za volantem a spolujezdců v autech.

„Občas se setkáváme na silnici s chodci a cyklisty, kteří jsou oblečení do černého oblečení. Žádný prvek reflexního materiálu. Takový chodec, případně cyklista je viditelný na nějakých dvacet třicet metrů, což je pro reakci toho řidiče je občas nedostatečné,“ říká šéf dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petr Dušek.

Řada střetů aut s chodci se odehraje za špatné viditelnosti, a právě proto chtějí policisté, aby zákon pěším na silnici nařídil nosit světlo nebo reflexní prvky na oblečení.

autoři: nib , Jiří Fremuth
Spustit audio