Na setkání krajkářek ve Vamberku se představuje stovka řemeslnic

25. září 2010

Výstavou české paličkované krajky začal dnes ve Vamberku na Rychnovsku již osmý ročník setkání krajkářek. Během akce, která skončí v neděli, jsou připraveny například módní přehlídky, velkoplošné videoprojekce a ukázky prací více než stovky krajkářek z celé republiky, řekla dnes ČTK ředitelka vambereckého městského klubu Zdeňka Freivaldová.

Součástí setkání krajkářek ve Vamberku jsou i doprovodné výstavy, ve výstavní síni městského klubu je například Zuberské vyšívání Marie Pyrchalové, v krajkářské škole ve Vamberku vystavují krajkové variace na přírodu. Zájemci si také mohou ve vambereckém muzeu krajky prohlédnout díla ze sbírky Boženy Koutníkové.
Ve Vamberku, kde se krajky vyrábějí podle historických pramenů již 4,5 století, má krajkářství stále silnou tradici. "Kromě starých babiček paličkují i mladí lidé v krajkářské škole. Myslím si, že budoucnost krajky je zajištěna," řekla Freivaldová.
Vamberk se pyšní označením město krajky, protože od druhé poloviny 19. století do začátku 20. století ve městě lidé vyráběli krajky téměř v každém domě.
Krajkářky pracují při výrobě krajek na takzvané herduli, což je látkový válec vycpaný senem. Dvojice paliček je spojena nití, navinutou na konci každé z nich. Vzorky vznikají podle předlohy proplétáním nitek na herduli.

Spustit audio