Na pořádek a bezpečnost dohlíží víc policistů. Jsou v nákupních centrech i na vánočních trzích

15. prosinec 2018 09:59

Po celém Královéhradeckém kraji můžete teď před Vánoci potkat více policistů. V adventním čase dohlížejí na bezpečnost například v nákupních centrech nebo na trzích. Jedním z takových míst je i Masarykovo náměstí v Hradci Králové. Policisté tam také upozorňují návštěvníky, aby si hlídali své věci.

„Tam máme možnost vidět paní, která má sice kabelku přes rameno, ale je vidět, že je ta kabelka otevřená," upozorňuje při procházce po trzích na Masarykově náměstí v Hradci Králové policista Ondřej Moravčík.

Zabezpečili jste chatu na zimu? Městská policie v Hradci Králové kontroluje zahrádkářské osady

Městská policie v Hradci Králové kontroluje zahrádkářské osady

Zahrádkáři a chalupáři postupně zazimovávají své chaty. Do okrajových částí Hradce Králové proto teď častěji vyjíždějí hlídky Městské policie na kontroly. Zaměřují se na zabezpečení chat a chalup. Na jeden takový výjezd se spolu se strážníky do Březhradu vypravila i reportérka Lucie Peterková. 

A doplňuje: „V případě, že by se někdo natlačil za ni, a pachatelé často pracují ve skupinkách, že se tlačí několik lidí, tak si ani neuvědomíte, že by někdo mohl z kabelky něco vytáhnout. To je z našeho pohledu asi nejrizikovější v tuto chvíli."

Policisté spolu s Městskými strážníky v těchto dnech v posílených hlídkách dohlížejí na bezpečnost.

„V rámci celého Hradce Králové a tohoto adventního období se zaměřujeme především na místa s očekávanou vyšší koncentrací návštěvníků jako jsou obchodní centra, vánoční trhy, případně jiné podobné události, kde lze očekávat víc osob pohromadě," vysvětluje Ondřej Moravčík.

Bezpečností opatření je posledních několik let plánováno dlouhodobě

Současná bezpečnostní opatření platí po celé republice a hlídky státní policie pak mají ve výbavě dokonce samopaly.

Vánoční trhy v Hradci Králové

„Aktuální bezpečnostní opatření jsou do jisté míry reakcí na současné dění ve světě. Nicméně bych chtěl upozornit, že se nejedná o reakci na útok ve francouzském Štrasburku. Toto bezpečností opatření je posledních několik let plánováno dlouhodobě. Nejedná se o reakci na jeden konkrétní teroristický útok. Jde spíš o opatření preventivního charakteru. A součástí je i to, že ti policisté hlídají v místech, kde hrozí větší riziko kapesních krádeží," doplňuje Ondřej Moravčík.

Hradečtí městští strážníci, ale například na Masarykově náměstí zatím nice takového nezaznamenali. To potvrzuje jeden z nich - Marek Hovorka: „Teď jsem tady tři dny po sobě a nezažil jsem zatím nic mimořádného. Nikdo zatím nepřišel, že by hlásil nějakou třeba i drobnou krádež. Ani od kolegů jsem nic podobného neslyšel. Jediné, co se tu trošku řešilo, tak bylo parkování. Ale myslím si, že trhy probíhají v pořádku a tak, jak mají."

Vánoční trhy v Hradci Králové

Posílené policejní hlídky pak budou kromě vánočních svátků v ulicích celého Královéhradeckého kraje ještě na začátku nového roku.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související