Na Pomezních Boudách prostřou obří stůl. Symbol potkávání Čechů a Poláků bude před bývalou celnicí

9. červen 2019

V nejvýše položené obci v Krkonoších, v Malé Úpě, na palouku před bývalou celnicí u česko - polské hranice v nadmořské výšce 1050 metrů prostřou ještě letos dřevěný desetimetrový stůl s lavicemi.

Architektonická instalace se pracovně jmenuje "Sejdeme se u stolu" a usednout tam budete moci pravděpodobně už na podzim letošního roku.

Stůl na veřejném prostranství má symbolizovat místo potkávání Čechů a Poláků.

V Malé Úpě vás čekají velké zážitky, říká nejvýš postavený starosta republiky

V Malé Úpě na vás čekají velké zážitky

Malebná horská vesnička Malá Úpa je takovým klenotem východních Krkonoš. Jedinečná příroda, čistý vzduch, staré krkonošské chaloupky a teď v zimě taky hodně sněhu. Je známá také pod názvem Pomezní Boudy. Celé území obce se nachází v chráněné zóně Krkonošského národního parku. Nejvyšším bodem obce je naše nejvyšší hora Sněžka 1603 metrů.

V palouku budou rozeseté i další symboly: cortenové plechy (z povětrnostně odolné oceli), které ponesou nápisy korespondující s hraničním místem a se svobodou.

Další podrobnosti se redaktorka Vlaďka Wildová dozvěděla od malúpského starosty Karla Engliše.

K novinkám na Pomezních Boudách patří komunitní piáno, na které se místní obyvatelé složili zakoupením jednotlivých kláves. Osmdesát osm kláves "si adoptovalo" padesát místních obyvatel.

Cedulka se jmény mecenášů visí přímo u hudebního nástroje, který doplnil multifunkční prostor v přízemí bývalé celnice.

Komunitní piáno v bývalé celnici, na které se složili místní obyvatelé

Využívá se k zasedáním zastupitelstva, k setkávání místních občanů, k cvičení jógy a slouží i jako galerie. Teď tam najdete fotografickou výstavu Krkonoše s Krkonošemi.

Tu by v polovině června měly vystřídat cyklistické snímky, které budou souviset s místními cyklozávody. Například 15. června tudy bude projíždět už tradiční a oblíbený Krakonošův cyklomaraton.

Galerie Celnice jako multikulturní a společenské centrum Krkonoš

„Nejsme v pravém smyslu slova ani galerie ani muzeum, proto tu nemáme nikoho, kdo by na návštěvníky dohlížel a otevíral jim. Vyřešili jsme to tak, že galerie je přístupná v otevírací době obecního úřadu, který sídlí nad ní. A otevřeno je i každý víkend," zve návštěvníky Pomezních Bud maloúpský starosta Karel Engliš.

V patře bývalé celnice na Pomezních Boudách dnes sídlí Obecní úřad Malá Úpa, v přízemí je multikulturní prostor s galerií Celnice

A dodává: „Do budoucna tady chceme udělat automatický zámek, který by umožnil vstup i v době, kdy má úřad zavřeno. Máme tady zabezpečovací systém, kamery, ale jinak je sem vstup volný."

Horalky rozdmýchaly kulturní život v Malé Úpě. Inspirovaly je pohádky, tradiční řemesla i příroda

Tři půvabné a bodré horalky z Malé Úpy při Krakonošových toulkách. Zleva  Hana Hemelíková, Zuzana Semerádová a Eva Havelková

Pro většinu obyvatel Malé Úpy (nebo také Pomezních Bud) potažmo Krkonoš je zimní sezóna nejdůležitějším obdobím roku, jsou na ní existenčně závislí. Od třech horalek Zuzany Semerádové, Evy Havelkové a Hany Hemelíkové tak těžko uslyšíte povzdech nad sněhovými přeháňkami. 

Prostor se otevírá i fotoamatérům, kteří tam mohou uspořádat výstavu i s vernisáží.

Další možností pro zájemce je třeba uvedení knihy, autorské čtení nebo koncert.

Galerie Celnice slouží i jako útočiště pro mezinárodní festival horské fotografie Fotofest, který se letos uskuteční na začátku října.

Na začátku prosince místní opět zvou na mezinárodní festival s promítáním outdoorových filmů.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.