Na polské tržnice teď Čechy láká hlavně sezónní zelenina a ovoce. Některé druhy ale podražily - kopie

27. červenec 2019 10:50

Někteří Češi se v těchto dnech vydávají na polské tržnice pro sezónní ovoce a zeleninu. Některé druhy oproti loňsku tam ale podražily. Důvodem je hlavně dlouhodobé sucho a květnové mrazy. Přesto stále třeba okurky jsou levnější než v Česku.

Jana Dušková je pravidelnou zákaznicí na polských tržnicích. Kvůli velkému horku přijela tentokrát dřív. Jenže spousta trhovců ještě ani neměla otevřeno. „Dnes jsem tedy z ovoce a zeleniny zklamaná."

Podle její kamarádky Radky je ovoce a zelenina na tržnicích opravdu dražší než v loňském roce. „Okurky a meruňky bych viděla zhruba na stejno. Cibuli jsem si nevšimla. Vždy se tady nakoupilo levněji než u nás, ale teď bych řekla, že se ceny srovnávají."

Češi hojně vyráží na polské tržnice

Odjely proto z tržnice a borůvky a brambory nakoupily u prodejců u silnice. Ti prý mají výhodnější ceny než trhovci. Kolem deváté hodiny přijíždějí další prodejci, to je už na tržnici Čechů víc.

Paní Renáta má stánek na okraji. Právě vyndává zboží z dodávky a přitom říká, že Češi mají momentálně největší zájem o okurky nakladačky a borůvky. „Nejvíce se kupují borůvky a okurky nakladačky. Brambory a cibule se prodávají už méně. Brambory stojí 15 korun za kilo a cibule zhruba 20 až 25 korun."

„Ceny jsou určitě lepší než u nás. A kvalita je také pěkná," říká další návštěvnice polské tržnice Veronika. Ceny ovoce a zeleniny tedy letos nejsou v Polsku o tolik nižší než u nás. Důvodem je podle zahradníka Zbygniewa zejména malá úroda. Například u okurek. „Těch je málo. Jsou malé a těžko se dají sehnat. Letos je nedostatek dobrých okurek. Je prostě sucho."

Proto zřejmě prodej sezónních druhů ovoce a zeleniny nepotrvá v letošním roce tak dlouho jako v předchozích letech.

autoři: Kateřina Kohoutová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio