Na Pardubicku je ohnisko ptačí chřipky. Chovatelé drůbeže v Královéhradeckém kraji musí být opatrní

17. únor 2020 12:52

Kvůli ptačí chřipce by se chovatelé drůbeže v našem kraji měli mít na pozoru. Veterináři totiž nemoc objevili na Pardubicku a riziko výskytu v Královéhradeckém kraji je tak velmi vysoké. 

V Královéhradeckém kraji je podle státní veterinární správy velké riziko výskytu ptačí chřipky. V neděli večer byla totiž nákaza potvrzena na Pardubicku. Chovatelé drůbeže by proto měli být opatrní a jakékoli podezření okamžitě hlásit. Virus se v regionu objevil naposledy v roce 2017.

03784712.jpeg

Více dodává ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch.
„Upozorňujeme na dodržování biologické bezpečnosti. To znamená zákaz vstupu cizích osob do chovů, zamezit kontaktu s volně žijícím ptactvem. A samozřejmě zamezit infikování potravy." ."

Podle veterinářů je důležité je celý chov uzavřít

Vodu i krmivo schovat, aby nemohlo být kontaminováno volně žijícím ptactvem. Podrobnosti připojuje ředitel Krajské veterinární správy Aleš Hantsch.
„Samozřejmě pokud má chovatel podezření na to, že má napadený chov, tak to musí nahlásit krajské veterinární správě. Respektive na všech pracovištích jsou k dispozici odborníci a my bychom si odebrali vzorky, které by se odvezly do národní referenční laboratoře."

Ve Slepoticích na Pardubicku je ohnisko ptačí chřipky

Podezření na výskyt nákazy oznámil chovatel veterinářům během neděle, když zpozoroval větší úhyny drůbeže v komerčním chovu společnosti Moras z Moravan na Pardubicku. Dnes se kvůli tomu nejspíš sejde i bezpečnostní rada Pardubického kraje.

Čtěte také

Veterináři potvrdili ptačí chřipku subtypu H5N8 ve Slepoticích na Pardubicku v chovu firmy Moras Moravany. Jde o letošní druhé ohnisko nemoci. Ptáky v chovu se skoro 140 000 kusy drůbeže veterináři vybijí. Většinou jde o brojlerová kuřata, která byla určena na porážku.

Ve vzdálenosti do tří kilometrů od nového ohniska ptačí chřipky se nachází další část chovu Morasu, kde je 120 000 kusů drůbeže. O jejich utracení se teprve rozhodne, žádné úhyny tam dosud nebyly hlášené.

Po třech letech bez výskytu nákazy je to v krátké době už druhé ohnisko ptačí chřipky na území České republiky. První odhalili v lednu veterináři v malochovu na Vysočině.

autoři: Martin Pařízek , baj
Spustit audio

Související