Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku stále platí smogová situace

18. listopad 2013

Lidé na severu Moravy a ve Slezsku opět dýchají více polétavého prachu, než povolují limity. Špatné rozptylové podmínky trvají v regionu už několik dní, a meteorologové proto vyhlásili první smogovou situaci v letošní topné sezóně. Zatím platí pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko, kde je koncetrace prachu zhruba dvakrát vyšší. O něco lépe se dýchá v Třinci a okolí.

„Těžce se dýchá. Já jsem z Radvanic a tam je toho hodně,“ říká důchodkyně Marie.

Na podobné situace je zvyklá a ví, že když platí signál meteorologů, nemá coby starší člověk moc vycházet a raději ani doma nevětrá. „Neotevírám. Počkám, až to všechno přejde. Ani v noci nesmíte otevřít,“ upozorňuje paní Marie.

Kdy se situace zlepší, zatím není jasné. Od rána sice na většině měřicích stanic hodnoty poklesly, i tak se ale koncentrace polétavého prachu drží nad limitní hranicí 50 mikrogramů na kubík vzduchu.

Do ulic Ostravy proto dnes opět vyjel speciální měřicí vůz. Má pomoci přesně zjistit zdroje znečištění ve městě. Imisní vozidlo si Ostrava pronajala od Zdravotního ústavu a znečištění bude stejně jako v předchozí sezoně měřit po dobu 100 dní.

Jak vzniká smog
autoři: teb , Kateřina Daňková , sib
Spustit audio