Na okraji Broumova se prý přemnožili potkani, deratizace ale bude až na jaře

10. únor 2015

V jedné z problémových lokalit v Broumově se údajně přemnožili potkani. Místní je prý potkávají téměř denně a mají z nich strach. Radnice ale deratizaci chystá až na jaře.

„Kolikrát se stalo, že tady v kočárku byla krysa. Člověk má strach,“ vypráví Milan Horvát, který v bytovce na kraji Broumova žije už 30 let.

Tak velký počet potkanů prý nepamatuje.

„Minule jsem šel domů s nákupem, tady byla krysa. Člověk nechá trošku pootevřené dveře, vleze mu dovnitř do bytu a co potom?“ dodává pan Milan.

Místní tak už požádali městský úřad o pomoc. Chtějí nejen deratizaci, ale také vyklizení sklepů. V nich jsou totiž odpadky, které hlodavce přitahují.

Jenže podle radnice stav nijak mimořádný není.

„Myslím, že situace je úplně normální,“ říká vedoucí správy majetku města Marie Mikulenková.

Postižené místo prý deratizují pravidelně. Naposledy pozvali specializovanou firmu na podzim minulého roku, kdy město také objednalo a zaplatilo vyklizení sklepů.

„Sklepy i půdy byly úplně čisté. Byli jsme na šetření v lednu, sklepy jsou znova zaneřáděné. Oni tam hází odpadky okny. Zabednili jsme to, oni to rozkopnou,“ popisuje Mikulenková.

Hlavními viníky jsou podle ní právě nájemníci.

„Nikdo cizí do té lokality nechodí, aby to tam vezl na kárce a házel do sklepů. Dělají to nájemníci,“ uzavírá vedoucí správy majetku města.

Broumov tak další deratizaci objedná až na jaře, kdy současně znovu vyklidí sklepy od odpadků. Právě ty jsou prý největší problém, a úředníci tak dokonce uvažují o tom, že okna některých sklepů nechají zamřížovat.

autoři: PLE , sib
Spustit audio