Na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí se už pustili do příprav Vánoc. Všechny ozdoby si vyrábějí sami

16. říjen 2021 11:06

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí už začal připravovat vánoční výzdobu. Ta je unikátní v tom, že si jednotlivé prvky a ozdoby pracovnice památky připravují vlastnoručně podle své fantazie. Navíc většinou z toho, co najdou v zámeckém parku nebo dokonce recyklují staré předměty. 

„Tady je část papírových ozdob. A vystříhané březové větvičky," říká floristka Andrea Vanická a ukazuje v otevřené krabici různé vánoční ozdoby.

Čtěte také

Tady vidím něco velmi neobvyklého. Žárovku a na ní něco háčkovaného. To je rozstříhaná stará záclona. Vše ve zlaté barvě a se třpytkami.
„Na internetu se dá najít spousta nejrůznějších nápadů, takže je stále z čeho čerpat."

Starých žárovek, které jsou přetvořeny na vánoční ozdoby, je tady celá krabice. Zdejší vánoce jsou právě specifické v tom, že si tu ozdoby sami vyrábějí.
„Ano, to je všechno moje práce. Ale v současné době už to přehazuji i na kolegy. Musí se zapojit všichni."

Čtěte také

„A samozřejmě se přidávají i muži. Třeba tento andělíček má tělíčko ze dřeva, takže ty špalíčky nařežou chlapi. A potom už z toho šikovné ženské ruce vytvoří takovou nádhernou figurku," vysvětluje Ilona Jasníková ze Správy Nového zámku v Kostelci nad Orlicí.

Je to vše stylizované do jednotného stylu, aby to k sobě ladilo?
„Jelikož tady máme 13 místností, tak můžeme do každé dát jinou stylizaci. Tedy někde jsou zlatokrémové ozdoby ze žárovek, plus další krémové doplňky. Potom jsou například přírodní ozdoby ze dřeva a papírové růžovostříbrné ozdoby. Ty jsou takové modernější, ale velmi elegantní."

Čtěte také

„Když se bourala jedna budova, tak jsem našla staré bedýnky, ze kterých jsme vyřezali dřevěné domečky a namalovali. Takže je to různé. Teď děláme látkové ozdoby. Tady máme třeba už brokátové hvězdy přichystané na letošní výzdobu. Ty ještě nikdo neviděl, to bude letošní novinka."

To by mne nenapadlo, šít vánoční ozdoby z brokátu.
„Brokát je elegantní. Ten bude určitě zářit, bude to nádherné. Budou z něj i podobné doplňky na stole. Vše bude sladěno se stříbrem, takže věříme, že to bude krásné. Ještě nám zbývají nějaké truhlářské práce a potom to vše nainstalovat. A to nám určitě zabere nejméně čtrnáct dnů."

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí
pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku bude vánočně vyzdobený od 10. prosince.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související