Na Novém Hrádku mají novou křížovou cestu s Nadějí. Vymysleli a vyrobili ji žáci středních škol

12. srpen 2022 07:47

Nový Hrádek na Náchodsku nabízí nový turistický cíl. Pod místní rozhlednou totiž začíná a vlastně i končí unikátní křížová cesta, kterou přímo pro tuto oblast vymysleli a vyrobili žáci několika středních škol v regionu. 

Čtěte také

Protože jsou ale všichni někde na prázdninách a my jsme si stezku chtěli projít, vydala se tam reportérka Jana Házová alespoň se zástupcem jedné ze škol.

S Milošem Tichým přecházíme ze štěrkové cesty na cestu travnatou. Teď jsme u rozhledny na Novém Hrádku. Je tu klid, z jedné strany lán obilí, na druhé potom les.

A přešli jsme od začátku něčeho nového až na konec. „Přecházíme k poslednímu, netradičnímu zastavení nové křížové cesty, které je nazvané Naděje. Je to právě nadstandard, který chtěla naše škola udělat jako edukaci. To znamená, jako naděje na cestě.“

Čtěte také

„Zde si mohou už návštěvníci říct, že ne každá tragédie musí také tragicky skončit. Může naopak skončit také něčím dobrým.

Na výrobě této unikátní stezky se podíleli také studenti středních škol. Miloš Tichý je ze Střední řemeslné školy v Jaroměři, a právě tamní žáci pracovali na těchto zastaveních. „Netradiční ztvárnění je děláno právě pomocí kovaných rukou. To téma je na všech zastaveních.

„Vždy je tam trnová koruna. Pro zajímavost, je to 1200 kovových trnů, které museli naši žáci ukovat. A potom je tam na pozadí vidět keramika, která znázorňuje nebe a zemi. Dále je vidět práce tesařů, kteří vyrobili kříže, a truhlářů, kteří zase dělali pozadí výjevu a také stříšku.

Je šance se tady také dozvědět nějaké informace k samotné křížové cestě? Vidím tady QR kód, takže jej stačí načíst? „Přesně tak. Základní informace vám poskytnou ve zdejším informačním centru. Tam jsou také k dispozici letáčky se stručnými popisy a názvy jednotlivých zastavení.

Čtěte také

„Tam jsou ony tradiční názvy, které jsou už prostě dány. A potom jsou tam ty naše názvy, které nejsou vždy úplně stejné. Nechtěli jsme to dělat jako čistě církevní stavbu, ale jako vzdělávací. Jde o spolupráci více škol.

„QR kódy jsou tu umístěny proto, že v rámci spolupráce jsme oslovili Gymnázium v Jaroměři, kde potom studenti v rámci semináře vytvářeli texty k jednotlivým zastavením. A dávali do nich svoje myšlenky, dodává Miloš Tichý.

Nová křížová cesta v Novém Hrádku na Náchodsku začíná i končí pod zdejší rozhlednou. Má celkem 15 zastavení a je dlouhá zhruba 2,5 kilometru.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související