Na Novém Hradci Králové se bude opět lyžovat? Zastupitelé dali záměru na využití Rozárky zelenou

27. duben 2021

Zastupitelé v Hradci Králové debatovali o záměru soukromého investora, který by chtěl v oblíbené lokalitě Rozárka na Novém Hradci obnovit provoz sjezdovky s umělým povrchem. Ta na Rozárce vyrostla v 70. letech minulého století a vedle umělého povrchu měla i vlastní vlek a umělé osvětlení. 

Areál už ale 20 let chátrá. Co s ním bude dál? Je po večerním zasedání zastupitelstva jasněji? Odpověď zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Jasněji je v tom smyslu, že zastupitelé schválili právo stavby - záměr soukromého investora se jim líbí, ale tenhle krok - tedy schválení práva stavby - nakonec nemusí nic zásadního znamenat.

Není to potvrzení projektu, není to poskytnutí pozemků, není to zatím vlastně nic zásadního kromě toho, že městu se samotná myšlenka líbí a investor by měl připravit nějaký konkrétní projekt, o kterém pak budou zastupitelé jednat.

Už jsme říkali, že záměr obsahuje obnovu sjezdovky s umělým povrchem, samotné pozemky ale v každém případě zůstanou městu, investor, kterým je hradecký podnikatel Petr Smola, je nemůže nijak získat a postavit tam nakonec třeba něco úplně jiného, komerčně zajímavějšího.

Několik stovek lidí podepsalo petici proti záměru obnovení sjezdovky, brali to zastupitelé v potaz?

Zatímco pro část opozice to byl jeden z argumentů, další opoziční zastupitel Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu naopak řekl, že petici podepsalo 500 lidí a sjezdovka by naopak mohla vyhovovat tisícům Hradečanů.

Umělá tráva je od skutečné těžko k rozeznání i při pohledu z blízka

Dodal, že kdyby si někdo dal práci posbírat podpisy pod petici pro některé opravu nepopulární projekty v Hradci, tak by podpisy skákaly po tisících a rychleji.

Záměr nakonec podpořilo 27 ze 37 zastupitelů. Co se nelíbilo těm zbývajícím?

Třeba to, že se pro lokalitu nevypsala soutěž, že přišel první investor s nápadem a má prakticky zelenou.

Čtěte také

Primátor Alexandr Hrabálek z ODS ale připomněl, že Rozárka chátrá už 20 let a podobnou možnost něco vymyslet měl prakticky každý.

A podle Martina Soukupa z ODS je to podobné jako třeba s letištěm, kde město dlouhé roky čeká na nějaké využití, nic se tam neděje. A kdyby se objevil někdo, kdo by do toho chtěl dát své peníze a přišel se smysluplným nápadem, měla by mu radnice umožnit o nápadu aspoň jednat.

A to je přesně i případ Rozárky, případná sjezdovka nebude město stát ani korunu, navíc dostane za poskytnutí pozemků zaplaceno.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.