Na neukázněné návštěvníky Prachovských skal budou strážci dohlížet častěji

9. duben 2019 10:10

V Prachovských skalách začala turistická sezóna. Na návštěvníky čekají opravené cesty a schody. Pracovníci v přírodní rezervaci ovšem ještě dokončují likvidaci dřeva po nedávném silném větru.

„Uklízí se, hrabe se listí, dělali jsme prořezávky – prostě všeobecná údržba,“ popisuje aktuální dění v přírodní rezervaci Dominik Feštr, ředitel firmy, která tuto oblast spravuje. Dodává, že opravy se dočkaly schody v Zelené rokli – od totemu k začátku Řehákova výstupu na Pechovu vyhlídku. A hotova už je také poslední oprava cesty od hlavní pokladny k točenici.

Na části zeleného okruhu – od Všetečkovy vyhlídky ke Skautským věžím pracovníci museli vykácet tzv. kůrovcové oko. Všechny stezky jsou volně přístupné a na odstranění dřevních zbytků se v celém areálu intenzivně pracuje a během dubna by mělo být vše uklizeno. „To hlavní je uklizené a teď už jen ta menší údržba,“ říká Feštr.

Strážci na lidi platí víc než zákazové cedule

Turistů bude postupně přibývat a dva dobrovolní strážci se chystají na častější pochůzky. „Zastávám teorii, že když je to preventivně a jsme vidět, na lidi to působí víc než cedule a příkazy,“ tvrdí strážce Miloš Zeman a vyjmenovává, na jaké problémy naráží nejčastěji: „Neukázněnost návštěvníků, odhazují odpadky, kouří v lese, chodí mimo značené trasy.“

Společně s hasiči chystají strážci v rámci bezpečnosti turistů dvě novinky. „Chceme zmapovat i to, jak jsou umístěné skalní věže, aby návštěvníci měli přehled, když se něco stane,“ popisuje strážce. Zároveň by ve skalách v jejich centrální části měl vzniknout provizorní heliport, který by měl být připravený od začátku května. Případná záchrana turistů by díky tomu měla být rychlejší.

Informační cedule
Spustit audio