Na netradičním Rescue Campu ve Vysoké Srbské na Náchodsku se učí děti zachraňovat lidské životy

20. červenec 2021 10:10

Ve Vysoké Srbské na Náchodsku začal netradiční výcvikový kurz pro děti. Jde o Rescue Camp, při kterém se přes 50 účastníků učí především zachraňovat lidské životy. Tento týden věnují děti a jejich školitelé teorii první pomoci. Na příští týden jim vedoucí už připravují skutečné zásahy, například při simulovaných dopravních nehodách.

V prostoru u hasičské zbrojnice v obci Nízká Srbská, několik kilometrů od samotného letního tábora, trénují zhruba dvě desítky dětí první pomoc.

Čtěte také

„Aby děti věděly, co je čeká, s čím se mohou v životě potkat a znali zásady první pomoci," vysvětluje profesionální záchranářka Petra Špůrová, která se školením první pomoci pomáhá.

Děti se podle ní učí i pracovat s některými pomůckami záchranářů.
„Využíváme například krční límce nebo vakuové dlahy a matrace i transportní plachty. Učí se, jak z těžkého terénu transportovat pacienta k sanitnímu vozu."

Během prvního týdne výcvikového kurzu se děti naučí třeba i záchranu tonoucího, a nebo také to, jak předat případnou informaci o zraněném skutečným záchranářům. Aby v případě potřeby byli schopní popsat problém, vysvětlit situaci a zbytečně nezmatkovali.
„Aby děti věděly, jak se v takové krizové situaci mají zachovat."

Rescue camp v Nízké Srbské na Broumovsku učí děti zachraňovat životy

To hlavní přitom děti čeká příští týden.

Organizátoři tábora pro ně totiž připravují několik zátěžových testů při simulaci skutečného neštěstí.

„Je to hromadné neštěstí, zhruba 70 až 100 lidí zraněných, o které se musí celý tábor postarat za pomoci skutečných jednotek hasičů a záchranářů," vysvětluje vedoucí tábora Jaroslav Čmelík.

Čtěte také

Podrobnosti prozrazovat nechce, neznají je nejen samotné děti, ale ani řada vedoucích.
„Součástí výcviku je také to, že to pro ně bude překvapení. Musí reagovat na nečekanou situaci, na něco nového, co ještě nezažili. Aby, nedej bože, kdyby se v takové situaci ocitli ve skutečnosti, věděli, co mají udělat. A musím říct, že se nám to už osvědčilo. Už tři děti, které absolvovaly náš kurs, se naskytly u skutečné dopravní nehody a opravdu dokázaly zachránit lidský život."

Možná i proto je o tenhle speciální výcvikový kurz zájem. Většinou jsou místa obsazená do půl hodiny po spuštění rezervací, jeden rok dokonce účastníci zaplnili kapacitu během jedenácti minut.

S ohledem na náročnost tábora přitom musí být starší jedenácti let.

Spustit audio

Související